Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Psychische en lichamelijke problemen hangen nauw met elkaar samen. Lichamelijke problemen kunnen een negatieve invloed hebben op hoe iemand zich voelt of functioneert. Andersom kunnen psychische problemen ook zorgen dat de lichamelijke gezondheid achteruit gaat. Zo kunnen mensen die zich slecht voelen ongezonder gaan eten, minder gaan bewegen en slechter gaan slapen, waardoor ze zich vaak moe of uitgeput voelen. Daarom is er tijdens een behandeling bij GGZ Drenthe ook aandacht voor uw lichamelijke gezondheid, medicijngebruik en leefstijl. 

Daarnaast doen we onderzoek naar lichamelijke gezondheid en leefstijl. We onderzoeken onder andere de lichamelijke gevolgen van medicijngebruik en de eventuele bijwerkingen. De uitkomsten van dat onderzoek worden gebruikt voor beter en veiliger gebruik van medicijnen bij psychische problemen.

Het MOPHAR spreekuur

Als u hulp van GGZ Drenthe krijgt, kunt u ook een uitnodiging voor het MOPHAR spreekuur ontvangen.  

Het MOPHAR spreekuur is bij GGZ Drenthe. U hebt een gesprek over uw lichamelijke gezondheid, uw leefstijl en uw medicijngebruik. Daarnaast krijgt u een lichamelijk onderzoek. Dat bestaat uit het meten van uw lengte, bloeddruk, gewicht en buikomvang.  En we vragen u te laten bloedprikken. 

MOPHAR | Voor betere zorg bij psychische klachten

Leefstijltraining bij mensen met psychische problemen

Met een gezonde leefstijl krijgt u een gezonder lichaam. En u gaat zich psychisch ook beter voelen. GGZ Drenthe heeft een training over een gezonde leefstijl ontwikkeld. De training is speciaal voor mensen met psychische problemen en houdt rekening met hun problemen. Zoals moeite om te beginnen, of problemen met doorgaan en volhouden.  

Bij de leefstijltraining LEEF! van GGZ Drenthe krijgen deelnemers intensieve begeleiding. Daarnaast wordt bij de training iemand uit de directe omgeving van de patiënt betrokken, een “maatje”. Zo kan iemand de training een stuk makkelijker volhouden. Bijkomend voordeel is dat soms het hele gezin gezonder gaat leven.
 
Voeding, bewegen en ontspannen
Deelnemers aan de training krijgen informatie en opdrachten over onder meer voeding, bewegen en ontspannen; hoe vaak en hoe lang moet je bewegen om gezond te blijven? Welke voeding heb je dagelijks nodig? Hoe kun je je ontspannen? 

Er zijn daarnaast praktijklessen, zoals gezond eten kopen en koken. Er is in de training ook aandacht voor positieve psychologie waarin deelnemers een positievere kijk op zichzelf krijgen, wat weer een positief effect heeft op de leefstijlverandering.

Contact

Neem voor informatie over de leefstijltraining contact op met Nicolette Moes, leefstijlcoach GGZ Drenthe, telefoon 06 - 52 56 17 24.

Een vraag stellen over lichamelijke gezondheid en leefstijl

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.