Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Werken in de Forensische Psychiatrie

Bij GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie behandelen we patiënten met complexe psychiatrische problemen. Deze problemen hebben geleid tot grensoverschrijdend (delict)gedrag. Werken in de Forensische Psychiatrie betekent werken in een omgeving waar veiligheid en herstel centraal staan.

Onze teams werken nauw samen met patiënten, hun naasten, en andere professionals om hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes en het opbouwen van een verantwoord leven. Beschik jij over de juiste mentaliteit en skills? Bekijk dan onze vacatures!

Onze vacatures

Onze afdelingen

Ambulante Forensische Psychiatrie Noord (AFPN)

Bij de AFPN bied je als zorgprofessional naast psychische hulp ook ondersteuning bij verslaving, relatie- en gezinsproblemen en andere levensdomeinen zoals werk en financiën. De behandeling kan poliklinisch, deeltijd, of thuis plaatsvinden via het Forensisch ACT-team. De focus ligt op het opbouwen van vertrouwen, motivatie, en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Meer weten? Klik hier

Forensisch ACT (For-ACT)

Het Forensisch ACT-team (For-ACT) van GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie biedt intensieve psychiatrische behandeling bij patiënten thuis. De behandeling is bedoeld voor patiënten die vanuit psychiatrische problematiek grensoverschrijdend en/of delictgedrag vertonen en zelf de stap naar hulpverlening niet kunnen of willen zetten. Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Forensisch Beschermd Wonen (FBW)

Bij GGZ Drenthe Forensisch Beschermd Wonen (FBW) verblijven patiënten die doorstromen vanuit de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK), de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA), of de Forensische Resocialisatie Afdeling (FRA). Daarnaast is FBW toegankelijk voor patiënten uit andere forensische instellingen.  Ook de Reclassering kan mensen aanmelden voor een tijdelijke plaatsing als het in de ambulante omgeving even niet meer lukt. Meer lezen over FBW? Klik dan hier

Forensisch High & Intensive Care (FHIC)

De Forensische High & Intensive Care (FHIC) biedt kortdurende crisisinterventies en delict preventieve behandeling aan psychiatrische patiënten met dusdanig forensisch ontwrichtend gedrag dat ze tijdelijk niet in de eigen woon- of behandelplek kunnen verblijven. Om verdere terugval, ontwrichting van de (behandel)omgeving en delict recidive te voorkomen, wordt de zorg tijdelijk opgeschaald en wordt de patiënt opgenomen op de FHIC in Assen. Bekijk deze pagina voor meer informatie. 

Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA)

Patiënten die toe zijn aan resocialisatie en bij wie het delictrisico zodanig laag is dat zij verantwoord geburik kunnen maken van vrijheden buiten de kliniek, worden behandeld op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). 

De meeste patiënten hebben een intensieve behandeling op één van de afdelingen van de FPK succesvol doorlopen. Ook kan intensieve klinische behandeling gecontra-indiceerd zijn vanwege de aard van hun problematiek. Meer weten? Klik hier

Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK)

In de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) behandelen we mannen en vrouwen vanaf 18 jaar met complexe psychiatrische problematiek. Veel patiënten verblijven op basis van een strafrechtelijke titel, zoals tbs, of zijn gedwongen opgenomen onder de Wet verplichte GGZ. De kliniek biedt intensieve delictpreventieve behandeling in een hoog beveiligde omgeving, met als doel een veilige en waardevolle terugkeer naar de samenleving.  Voor meer informatie en de afdelingen binnen de FPK, bekijk deze pagina.

Forensische Resocialisatie Afdeling (FRA)

Op De Forensische Resocialisatie Afdeling (FRA) de Wieken behandelen we patiënten in een fase op weg naar zelfstandig wonen of een beschermde woonvorm. De meeste patiënten hebben al een delict-preventieve behandeling in de FPK en/of de FPA afgerond. Tijdens de behandeling ligt de focus op het aanleren van vaardigheden en krijgen patiënten waar nodig (ambulante) psychiatrische behandeling om delict-risico’s te voorkomen.  Benieuwd wat jij kunt doen als zorgprofessional? Bekijk onze vacatures. Voor meer informatie over de FRA kun je deze pagina bekijken.

Onze medewerkers vertellen:

"Ik vind dat ik gewoon heel tof werk heb!"

Annelot | Sociotherapeut

“Iedere patiënt is weer zo verschillend. Je moet steeds weer opnieuw bekijken wat de degene nodig heeft”, vertelt Annelot. Meer lezen? Klik hier!

"We hebben een heel leuk team en we vertrouwen elkaar."

Samantha | Verpleegkundige

"Het is best heftig werk, zeker als je het niet gewend bent. Daarom willen we ook altijd de ruimte bieden om hierover te praten," legt Samantha uit. Benieuwd naar haar hele verhaal? Klik hier

"Kleine stapjes leiden tot grote resultaten"

Frans | Verpleegkundige

"Je moet geduld hebben in dit vak. Maar na verloop van tijd zie je dat kleine stappen toch voor best grote veranderingen hebben gezorgd." Nieuwsgierig naar Frans zijn werk? Je leest zijn hele verhaal hier!