Het startpunt van elke behandeling bij GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie is uitgebreide diagnostiek, of verfijning/verdieping van eerder diagnostisch onderzoek (bijvoorbeeld vanuit Pro Justitia rapportages).
De behandeling is gericht op het verminderen van het risico op delicten en daarmee op het mogelijk maken van een veilige terugkeer in de maatschappij.
We brengen stoornissen en beperkingen in kaart en maken een functieanalyse, waarbij de relatie tussen deze stoornissen en beperkingen met (gepleegde) delicten wordt gelegd (delictanalyse). Bij deze analyse worden ook de omstandigheden waarin de patiënt verkeerde meegewogen, bijvoorbeeld werk, financiën, huisvesting en betrokkenheid van steunende of juist ontwrichtende naasten.
Diagnostiek vindt plaats in de vorm van dossierstudie, individuele gesprekken, observaties in verschillende settings (afdeling, bij psychomotorische therapie, gedurende arbeid), lichamelijk onderzoek en nader psychologisch onderzoek op indicatie.
Motiveren
Naast het verrichten van (delict)diagnostiek is er expliciet aandacht voor het motiveren van patiënten en zo mogelijk de mensen om hen heen (hun systeem). In deze (afstemmings)fase bespreken behandelteam en patiënt samen over welk zorgprogramma het meest passend is en wordt stilgestaan bij de leerstijl en mogelijkheden van patiënt.
Risicotaxatie
Ten slotte zetten we gevalideerde risicotaxatie-instrumenten in om het delictrisico zo objectief mogelijk weer te geven, de behandeling aan te laten sluiten bij de belangrijkste dynamische risicofactoren en ten slotte om het behandelverloop te kunnen volgen in de tijd.
Op basis van de gevoerde gesprekken en in overleg met de verwijzer bepalen we welke behandeling de patiënt krijgt. Dit leggen we vast in een behandelplan. Hierna begint de behandeling.
Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag: