Binnen GGZ Drenthe Forensisch Psychiatrie werkt een forensisch ervaringsdeskundige. Daarnaast loopt er ook een ervaringsdeskundige in opleiding stage. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf in behandeling is geweest bij een forensische- of ggz-instelling. Hij of zij weet dus wat het is om psychische problemen te hebben.
Een ervaringsdeskundige heeft een opleiding gevolgd waarin hij of zij heeft geleerd om de eigen kennis op een professionele manier in te zetten ten behoeve van patiënten. Die kennis is verkregen door reflectie op de eigen ervaringen en ervaringen van medestudenten en deelgenoten, aangevuld met kennis uit andere bronnen .
Een ervaringsdeskundige biedt patiënten extra ondersteuning bij hun herstel. Hij of zij kan zich door zijn of haar ervaring goed inleven in de problematiek. Daardoor voelen patiënten zich gesteund. Dit vertrouwen helpt mensen bij het versterken van hun eigen kracht. Daarnaast heeft de forensische ervaringsdeskundige ook ervaring met het justitiële kader. Door middel van het vertellen van het eigen verhaal en herstelproces kan hij of zij de ander kracht en ruimte geven voor het eigen herstelproces.
De ervaringsdeskundige en de behandelaar delen hun kennis en ervaring om zo tot een betere behandeling te komen. Daarnaast heeft de ervaringsdeskundige een brugfunctie tussen patiënt en het team. De ervaringsdeskundige kan de vertaling maken van de patiënt naar het team, maar ook van het team naar de patiënt. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar. Het is voor de patiënt fijn om een aanspreekpunt te hebben die zijn of haar problemen vanuit ervaring herkent en begrijpt.
Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag: