Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ervaringsdeskundigen in de Forensische Psychiatrie

Binnen GGZ Drenthe Forensisch Psychiatrie werkt een forensisch ervaringsdeskundige. Daarnaast loopt er ook een ervaringsdeskundige in opleiding stage. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf in behandeling is geweest bij een forensische- of ggz-instelling. Hij of zij weet dus wat het is om psychische problemen te hebben.

Een ervaringsdeskundige heeft een opleiding gevolgd waarin hij of zij heeft geleerd om de eigen kennis op een professionele manier in te zetten ten behoeve van patiënten. Die kennis is verkregen door reflectie op de eigen ervaringen en ervaringen van medestudenten en deelgenoten, aangevuld met kennis uit andere bronnen .

Extra steun

Een ervaringsdeskundige biedt patiënten extra ondersteuning bij hun herstel. Hij of zij kan zich door zijn of haar ervaring goed inleven in de problematiek. Daardoor voelen patiënten zich gesteund. Dit vertrouwen helpt mensen bij het versterken van hun eigen kracht. Daarnaast heeft de forensische ervaringsdeskundige ook ervaring met het justitiële kader. Door middel van het vertellen van het eigen verhaal en herstelproces kan hij of zij  de ander kracht en ruimte geven voor het eigen herstelproces.

Kennis en ervaring

De ervaringsdeskundige en de behandelaar delen hun kennis en ervaring om zo tot een betere behandeling te komen. Daarnaast heeft de ervaringsdeskundige een brugfunctie tussen patiënt en het team. De ervaringsdeskundige kan de vertaling maken van de patiënt naar het team, maar ook van het team naar de patiënt. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar. Het is voor de patiënt fijn om een aanspreekpunt te hebben die zijn of haar problemen vanuit ervaring herkent en begrijpt.

Contact

GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie

Dennenweg 9, 9404 LA Assen
Postbus 30007, 9400 RA Assen

Voor algemene vragen kunt u ons tijdens kantooruren bellen op (0592) 33 46 00 .
Voor behandelinhoudelijke vragen en verwijzingen kunt u contact opnemen met het 

Forensisch Aanmeld- en Informatiecentrum
T (0592) 33 46 26
F (0592) 33 46 03
Buiten kantooruren T (0592) 33 46 00

U kunt ons ook mailen.

Informatie over kosten en eigen risicoBekijk en lees verhalen van patiënten

Mijn GGZ Drenthe

Het patiëntenportaal en de online behandelomgeving vindt u via Mijn GGZ Drenthe.

Een vraag stellen aan GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 –33 46 26.

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.