Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Wil je een brede basiskennis ontwikkelen van psychiatrische ziektebeelden? Ben je kritisch, avontuurlijk en heb je doorzettingsvermogen? Wil je leren werken volgens richtlijnen, heb je belangstelling voor psychotherapie en wetenschappelijk onderzoek? En wil je putten uit ruime keuzemogelijkheden tot specialisatie? Dan is de opleiding tot psychiater bij GGZ Drenthe iets voor jou!

Wat wordt je werkomgeving?

GGZ Drenthe biedt behandeling en begeleiding bij psychische problemen aan volwassenen, ouderen, kinderen en jongeren en beschikt over een eigen somatische dienst. Samen met onze patiënten werken wij aan klachtafname, herstel en welbevinden. Onze behandeling is veelzijdig: eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is. 

GGZ Drenthe is gespecialiseerd in behandeling van schizofrenie (met TOPGGz-keurmerk), bipolaire stoornissen, posttraumatische stress stoornissen, gezinspsychiatrie, angst en OCD spectrum stoornissen, transculturele psychiatrie, psychiatrie en verstandelijke beperking en forensische psychiatrie.

Wat ga je doen? 

We leiden op volgens het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’. Tijdens de opleiding wissel je ieder halfjaar van stageplek, verspreid over de provincie. Je kunt zelf richting geven aan je opleiding door stageplekken te kiezen. Je krijgt te maken met kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, ouderenpsychiatrie – zowel klinisch als ambulant – en ziekenhuispsychiatrie.
 
Eén dag per week is er theoretische scholing. Dat gebeurt deels bij het Noord Nederlands Opleidingsconsortium en deels binnen het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe. De nadruk bij het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe ligt op somatische en neurobiologische aspecten, farmacotherapie en psychotherapie. We bieden binnen de opleiding ook het basisgedeelte van de psychotherapeutische opleiding tot cognitief gedragstherapeut aan.

Specialisatie

Je gaat je profileren met hulp van een specialisatie van twee jaar binnen door jou zelf gekozen aandachtsgebieden. Je kunt je verdiepen in deelaspecten van de psychiatrie en stage lopen op een of meer van onze specialistische afdelingen voor zeer complexe doelgroepen. Op deze afdelingen vindt niet alleen gespecialiseerde behandeling plaats, maar ook wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld bij Forensische psychiatrie of bij vroege interventie bij psychosen, bij Transculturele psychiatrie, het Traumacentrum, het Slaapcentrum (enige in Nederland) of Duurzaam Verblijf

Ook is een stage in de vorm van wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Verder loop je tenminste 1 externe stage bij een andere instelling binnen en buiten het Noord Nederlandse Opleidingsconsortium of in het buitenland.
 
Meedraaien in de 24-uurs crisisdienst vormt een verplicht onderdeel van je aanstelling, GGZ Drenthe houdt zich hierbij aan de richtlijnen van de RGS.

Voor de diensten is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een B-rijbewijs. 

Persoonlijk en op maat

Aan het begin van de opleiding maken we samen met jou een opleidingsplan. Daarin wordt vastgelegd hoe je je opleiding vorm wilt geven. Er is veel ruimte voor specifieke wensen. Je wordt begeleid door je persoonlijke supervisor en door professionals binnen het team waar je werkt. Je krijgt volop gelegenheid mee te denken over ontwikkelingen binnen je vakgebied. Sterker nog: mede door jóuw bijdrage kunnen we innovaties in het zorgproces doorvoeren.

Onze huidige AIOS vormen een hecht team binnen de organisatie, zij ervaren een plezierig en zeer welwillend opleidingsklimaat.

Solliciteren

Per jaar kunnen vijf artsen instromen in de opleiding bij GGZ Drenthe. Dat gebeurt in april en oktober. Twee tot drie maal per jaar vinden sollicitatierondes plaats. Tijdens een vrijblijvend oriënterend gesprek bespreken we samen jouw wensen en de mogelijkheden. 

Het opleidingsteam van GGZ Drenthe

Tijdens je opleiding word je bijgestaan door een opleidingsteam, bestaande uit supervisoren, werkbegeleiders en mentoren onder leiding van opleider prof. dr. Danielle Cath en plaatsvervangend opleider drs. Johan Arends. De supervisoren psychotherapie zijn tevens supervisor van diverse psychotherapieverenigingen. Dat betekent dat hun supervisies mee kunnen tellen bij eventuele psychotherapeutische vervolgopleidingen.

Begeleiding van jonge psychiaters: Jonge Klaren

Arts, jong en klaar met de opleiding tot specialist. Jonge Klaren worden ze genoemd. Sommigen ervaren de overstap naar psychiater echter als een sprong in het diepe. De gebruikelijke begeleiding en mogelijkheden tot uitwisselen vallen na de opleiding grotendeels weg. De praktijk leert ons dat deze rol- en positieverandering beter kan verlopen door aandacht te hebben voor de jonge klare psychiater. Daarom heeft GGZ Drenthe het initiatief genomen tot een programma ‘Jonge Klaren’. Zij gaan jonge, nieuwe psychiaters gedurende de eerste twee jaar ondersteunen. Jonge klaren trekken samen op met een ervaren psychiater. Daarnaast zijn er regelmatig groepsactiviteiten.

Persoonlijke buddy
Met het programma Jonge Klaren wil GGZ Drenthe hen verwelkomen en inspireren en de kans op een succesvolle startperiode vergroten. Elke jonge klare vormt een duo met een ervaren psychiater, die hun persoonlijke buddy is gedurende het programma. De buddy is niet werkzaam op een plek dichtbij de jonge klare. Met vaste regelmaat hebben zij contact en wisselen zij uit over zaken waar de jonge klare tegenaan loopt. De buddy kan adviseren en coachen en helpen de juiste wegen te vinden binnen of buiten de organisatie.

Groepsactiviteiten en opleidingsmogelijkheden
Daarnaast vinden groepsactiviteiten, themabijeenkomsten en excursies naar andere ggz-organisaties plaats. Gezelligheid, contact, uitwisselen van kennis en ervaring, intervisie en inspiratie staat daarin centraal. Ook worden opleidingsmogelijkheden geboden zodat jonge klaren zich verder kunnen verdiepen in hun vakgebied.

Arbeidsvoorwaarden

Als arts in opleiding tot psychiater krijg je een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 38 uur per week. Inschaling is conform CAO GGZ FWG functiegroep 65 (minimaal € 3.465,- en maximaal € 5.439,- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast krijg je een eindejaarsuitkering van 8,33%.

Een parttime aanstelling van 32 uur behoort tot de mogelijkheden. 

Wij bieden je een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket en doorstroommogelijkheden om na de opleiding als psychiater in dienst te treden. Bovenal bieden we jou een prettige werksfeer met volop ruimte tot persoonlijke ontwikkeling.

Solliciteren en meer informatie

Heb je vragen, wil je meer informatie of een vrijblijvend oriënterend gesprek? Neem dan contact op met Irma Gorissen, op: 06 - 29 57 48 12, of met één van de AIOS: Iris Bekkering, op: 06 - 20 01 51 11 en Robbert van Onkelen, op: 06 - 23 67 44 35, beiden voorzitter van het AIOS-beraad.

Als je wilt, kun je een dag met een AIOS meelopen om nader kennis te maken.

Nog geen interesse om te starten met de opleiding, maar wil je eerst ervaring als ANIOS binnen de psychiatrie? Neem dan voor informatie hierover contact op met Frank de Jong, via 06-50 88 93 77. 

De A-opleiding tot psychiater van GGZ Drenthe vindt plaats binnen het Noord Nederlands Opleidingsconsortium van waaruit onder andere wordt deelgenomen aan de landelijke opleidingsmodules, refereerbijeenkomsten en psychotherapieonderwijs.

"De basis van het vak leer je het best in de periferie"

Daniëlle Cath, psychiater en opleider psychiatrie bij GGZ Drenthe: "Als je de basis van het vak wilt leren, dan moet je dat doen in de periferie. Het voordeel hier is dat je meer tijd hebt om met en over de patiënten te puzzelen. En we werken heel goed met elkaar samen hier in het noorden en doen ook veel onderzoek met elkaar. We doen veel aan psychotherapie tijdens de opleiding en bieden de basisopleiding cognitieve gedragstherapie. En daar zijn we hartstikke trots op."

Hart voor de zaak en zorgvuldig werken

Tanja Berger, geneesheer-directeur bij GGZ Drenthe vertelt over haar werk en haar relatie tot AIOS'en: "Arts-assistenten overleggen vaak over ingewikkelde casuïstiek met mij. Ik ben 24 uur per dag voor overleg beschikbaar. Je past bij GGZ Drenthe als je hart voor de zaak hebt, zorgvuldig werkt en de rechtspositie van de patiënt in het oog houdt."

"Samen met je team elkaar versterken"

Jasper van Marle, psychiater bij Optimaal Leven: "We zoeken mensen die onder stress kunnen functioneren, die moeilijk, soms hele lastige patiënten leuk kunnen vinden. Dan kun je bij ons heel veel leren. Je krijgt maken met hele leuke, uitdagende klussen. Ik ben verknocht aan GGZ Drenthe. Het is een hele prettige, vriendelijke organisatie, waar mensen écht proberen samen te werken. Dat je samen met je team elkaar kunt versterken."

Opleidingsplaatsen

Er zijn momenteel opleidingsplaatsen beschikbaar! Mail je sollicitatie en cv naar Danielle Cath

Informatie

Heb je vragen? Wil je contact met een A(N)IOS over hoe het is om bij GGZ Drenthe te werken? Of ben je nieuwsgierig naar jouw loopbaanmogelijkheden? Neem dan contact op met het secretariaat via 06-29 57 48 12 of met Frank de Jong, coördinator werving specialistische functies, telefoon 06-50 88 93 77.

Jolien Kik, AIOS bij GGZ Drenthe:

“Het voordeel van werken bij GGZ Drenthe is dat het een grote organisatie is, met veel verschillende stageplekken."

Lees hier het hele verhaal van Jolien. 

Prof.Dr. Danielle Cath, psychiater, opleider psychiatrie, bijzonder hoogleraar ggz zorginnovatie

Johan Arends, psychiater, waarnemend opleider psychiatrie, manager behandelzaken langdurige zorg

Frank de Jong, coördinator werving specialistische functies

Irma Gorissen, managementassistente opleiding Psychiatrie

E-mail

Een vraag stellen aan de afdeling Opleidingen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen over de Opleiding Psychiatrie kun je tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen met het secretariaat: 06-29 57 48 12. Je persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op je bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van je e-mail kan enkele dagen duren.