Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ben jij arts en wil je leren werken volgens richtlijnen, heb je belangstelling voor (complexe) psychiatrie, psychotherapie en wetenschappelijk onderzoek? En wil je putten uit ruime keuzemogelijkheden tot specialisatie? Word AIOS bij GGZ Drenthe!

Over de opleiding

We leiden op volgens het opleidingsplan ‘De Psychiater’. Tijdens de opleiding wissel je ieder halfjaar van stageplek, verspreid over de provincie. Je kunt zelf richting geven aan je opleiding door stageplekken te kiezen. Je krijgt te maken met kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, ouderenpsychiatrie – zowel klinisch als ambulant – en ziekenhuispsychiatrie. 

Een dag per week vindt er theoretische scholing plaats. Dat gebeurt deels bij het Noord Nederlands Opleidingsconsortium en deels binnen het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe. 

Is de opleiding tot psychiater bij GGZ Drenthe iets voor jou? Tijdens een oriënterend gesprek kijken we graag naar jouw wensen en de mogelijkheden.  

Bekijk de vacature voor meer informatie
Specialisatie 

Je kunt je als AIOS specialiseren in de door jou gekozen aandachtsgebieden. Je kunt je verdiepen in deelaspecten van de psychiatrie en stagelopen op één of meer van onze specialistische afdelingen voor zeer complexe doelgroepen.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook is er ruimte voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld bij de Forensische Psychiatrie, het Vroege Interventie bij Psychosen (VIP)-team, de Transculturele Psychiatrie, het Traumacentrum of het Expertisecentrum voor Slaap en Psychiatrie.

Persoonlijk en op maat

Aan het begin van de opleiding maken we samen met jou een opleidingsplan. Daarin leggen we vast hoe jij je opleiding vorm wilt geven. Er is veel ruimte voor specifieke wensen. 

Je wordt begeleid door je persoonlijke supervisor en door professionals binnen het team waar je werkt. Je krijgt volop gelegenheid mee te denken over ontwikkelingen binnen je vakgebied. Sterker nog: mede door jóuw bijdrage kunnen we innovaties in het zorgproces doorvoeren. Onze huidige AIOS vormen een hecht team binnen de organisatie, zij ervaren een plezierig en zeer welwillend opleidingsklimaat.

Het opleidingsteam

Tijdens je opleiding word je bijgestaan door een opleidingsteam, bestaande uit supervisoren, werkbegeleiders en mentoren onder leiding van opleider Astrid Lugtenberg en plaatsvervangend opleider Pascal Raats. De supervisoren psychotherapie zijn tevens supervisor van diverse psychotherapieverenigingen. Dat betekent dat hun supervisies mee kunnen tellen bij eventuele psychotherapeutische vervolgopleidingen.

Begeleiding van jonge psychiaters: Jonge Klaren programma

Arts, jong en klaar met de opleiding tot specialist. Voor sommigen kan dit voelen als een sprong in het diepe. De praktijk leert ons dat deze rol- en positieverandering beter kan verlopen door aandacht te hebben voor de jonge klare psychiater. Tijdens het Jonge Klaren programma ondersteunen we de nieuwe psychiaters in de eerste twee jaar van hun carrière. Jonge klaren trekken samen op met een ervaren psychiater. Daarnaast zijn er regelmatig groepsactiviteiten. 

Persoonlijke buddy 
Met het programma Jonge Klaren willen we hen verwelkomen en inspireren en de kans op een succesvolle startperiode vergroten. Elke jonge klare vormt een duo met een ervaren psychiater, die hun persoonlijke buddy is gedurende het programma. De buddy is niet werkzaam op een plek dichtbij de jonge klare. Met vaste regelmaat hebben zij contact en wisselen zij uit over zaken waar de jonge klare tegenaan loopt. De buddy kan adviseren en coachen en helpen de juiste wegen te vinden binnen of buiten de organisatie. 

Groepsactiviteiten en opleidingsmogelijkheden
Daarnaast vinden groepsactiviteiten, themabijeenkomsten en excursies naar andere ggz-organisaties plaats. Gezelligheid, contact, uitwisselen van kennis en ervaring, intervisie en inspiratie staat daarin centraal. Ook worden opleidingsmogelijkheden geboden zodat Jonge Klaren zich verder kunnen verdiepen in hun vakgebied. 

Medewerkers vertellen: Jaap, AIOS bij GGZ Drenthe

"Na mijn opleiding geneeskunde ben ik bij GGZ Drenthe terecht gekomen als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) en ben ik begonnen bij de Intensive Home Treatment (IHT). Na een half jaar wist ik genoeg. Het beviel me zo goed dat ik hier wilde blijven werken en de opleiding tot psychiater wilde doen."

Jaap zijn hele verhaal lees je hier.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je een oriënterend gesprek met de opleider? Neem dan contact op met Irma Gorissen, via: 06 - 29 57 48 12. 

Ook kun je bij één van de AIOS terecht voor vragen. Neem hiervoor contact op met Michelle Nederveen, via 06 - 2300 9923 en Sanne Broekman, via 06 - 1370 1215, beiden voorzitter van het AIOS-beraad. Uiteraard kun je ook op een laagdrempelige wijze kennismaken door een dag mee te lopen met een van onze AIOS.

Heb je nog geen interesse om te starten met de opleiding, maar wil je eerst ervaring opdoen als ANIOS binnen de psychiatrie? Neem dan contact op met Kirsten Mulder, via: 06 – 26 16 13 42.

Opleidingsplaatsen

Er zijn momenteel opleidingsplaatsen beschikbaar! Mail je sollicitatie en cv naar Astrid Lugtenberg.

Informatie

Heb je vragen? Wil je contact met een A(N)IOS over hoe het is om bij GGZ Drenthe te werken? Of ben je nieuwsgierig naar jouw loopbaanmogelijkheden? Neem dan contact op met het secretariaat via 06-29 57 48 12 of met Kirsten Mulder, coördinator werving specialistische functies, telefoon 06-50 88 93 77.

Astrid Lugtenburg

Psychiater en opleider psychiatrie

Pascal Raats

Psychiater, waarnemend opleider psychiatrie

Irma Gorissen

Coördinator A-opleiding

E-mail

Kirsten Mulder

Coördinator werving specialistische functies

Een vraag stellen aan de afdeling Opleidingen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van je bericht kan enkele dagen duren. Voor vragen over de Opleiding Psychiatrie kun je tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen met het secretariaat: 06-29 57 48 12.

Met het invullen van het contactformulier geef je toestemming je persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op je bericht. Je gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.