Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Veel verschillende plekken zien tijdens de opleiding

"Het beviel me zo goed dat ik hier wilde blijven werken en de opleiding tot psychiater wilde doen."

Jaap | AIOS

Jaap werkt als AIOS, arts in opleiding tot specialist, op dit moment bij Optimaal Leven, maar hij heeft al veel verschillende plekken gezien binnen GGZ Drenthe. Hij is namelijk vierdejaars arts in opleiding tot psychiater en wisselt per halfjaar van stageplek. "Na mijn opleiding geneeskunde ben ik bij GGZ Drenthe terecht gekomen als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) en ben ik begonnen bij de IHT (Intensive Home Treatment)", geeft Jaap aan. "Na een halfjaar wist ik genoeg. Het beviel me zo goed dat ik hier wilde blijven werken en de opleiding tot psychiater wilde doen."

En zo begon Jaap met de opleiding tot psychiater. "Ik ben altijd op zoek geweest naar een sociaal beroep", vertelt Jaap. "Ik vond het werken met mensen erg leuk en ik kreeg ook de tijd om echt met patiënten in gesprek te gaan. Om erachter te komen waarin het knelt of knaagt binnen het leven. Daarnaast heeft het me altijd al gefascineerd hoe mensen psychotisch konden raken of stemmen konden horen. Hoe werkt dat in het brein? Maar als psychiater heb je ook veel regie over je eigen werk, dat is erg prettig."

Tijd voor onderwijs
De arts in opleiding tot psychiater duurt vijf jaar in totaal in het geval van Jaap. "Ik doe het parttime", legt Jaap uit. "Dat vind ik echt een voordeel van deze opleiding. Ik werk vier dagen in de week voor de opleiding, waarbij ik drie dagen op de stageplek zit en één dag is gereserveerd voor onderwijs. Daarnaast heb ik dan nog genoeg tijd om bezig te gaan met andere dingen, zoals studeren, maar ook tijd voor andere dingen die belangrijk zijn. Dat is wel heel fijn."

Elke donderdag staat in het teken van het onderwijs van de opleiding. Samen met andere collega psychiaters in opleiding volgt hij deze dagen. In de ochtend hebben ze consortiumonderwijs in Hoogeveen of Beilen. "Dit varieert van psychotherapie-onderwijs, waarbij je les krijgt over verschillende vormen van psychologische behandelingen, tot contextonderwijs, onderwijs over bepaalde ziekteleer van psychose tot depressie of angststoornissen", vertelt Jaap. 's Middags heeft hij samen met alle andere AIOS'en van GGZ Drenthe huisonderwijs. "Dan geven we presentaties aan elkaar", vervolgt Jaap. "Maar het kan ook zijn dat er psychiaters uit de organisatie een onderwijsblok vullen, bijvoorbeeld met somatisch onderwijs of intervisie. Het onderwijs is heel variërend en goed in elkaar gezet. Ik ben wel heel tevreden over het aanbod dat ik krijg."

Elk halfjaar een nieuwe stage
Wat Jaap leert tijdens het onderwijs kan hij vaak direct in de praktijk brengen tijdens zijn stage. Tijdens zijn opleiding heeft hij om het halfjaar een nieuwe stageplek. "Vijf jaar klinkt lang voor een opleiding, maar het voelt helemaal niet zo lang, omdat je steeds weer op een nieuwe plek begint na een halfjaar", lacht Jaap. "Ik werk nu bij Optimaal Leven. Het is onderdeel van Langdurige zorg. Ik kom bij de mensen thuis en dit zijn vaak patiënten met ernstige psychiatrische problematiek met veel verschillende psychiatrische aandoeningen. Deze patiënten hebben vaak al veel andere behandelingen gehad. Dat vind ik op dit moment erg leuk om te doen." Jaap loopt bij deze stageplek naast de patiënt en luistert goed naar iemands hulpvraag. Samen met de patiënt kijkt hij welke behandeling het beste zou kunnen aansluiten. Naast aandacht voor de diagnose heeft hij ook aandacht o.a. het sociale aspect en het woonaspect. "In mijn rol als psychiater doe ik veel diverse dingen, zoals o.a. meedoen met intakes, regiebehandelaar, medicatieconsultatie en er zijn ook mogelijkheden om psychotherapie te doen", geeft Jaap aan. "Ondanks dat ik nog in opleiding ben, word ik volwaardig ingezet. Dat was ook wel mijn wens, ook omdat ik nu wat verder in de opleiding zit. Er is altijd supervisie achter de hand of iemand bereikbaar, mocht ik met iemand willen sparren. Maar collega's hebben ook vertrouwen in mij om volwaardig mee te kunnen draaien."

Jaap heeft al veel verschillende afdelingen gezien binnen GGZ Drenthe. Hij is begonnen bij de IHT en daarna is hij naar de Medium Care gegaan, Ouderenpsychiatrie, Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de Genderpoli. "Je hebt een aantal eisen vanuit de opleiding waar je aan moet voldoen als psychiater voor je stages", legt Jaap uit. "Maar je hebt zelf wel erg de keuze waar je naartoe wilt, hier is de AIOS in de lead. Je leert heel veel van al die verschillende plekken, wat bij je past en wat totaal niet."

Opleiding volgen bij GGZ Drenthe
"Ik ben heel blij en tevreden met deze opleiding", sluit Jaap af. "Ik denk dat veel studenten niet direct aan Drenthe of Assen denken, maar meer in de randstad of in Groningen gaan kijken. Ik ben heel blij dat ik, ondanks de afstand, toch hiervoor heb gekozen. Het leerklimaat en de manier waarop je wordt opgeleid is heel prettig. Er wordt naar je geluisterd en er wordt echt met je meegedacht. Als er iets speelt, wordt er meegedacht in oplossingen en dat weegt voor mij veel meer op dan die twintig minuten die ik in de auto zit." Dit gevoel had Jaap al vanaf het eerste gesprek. "Toen ik hier op gesprek kwam, voelde ik me direct prettig. Het contact was heel vriendelijk en ik had het idee dat ik er mocht zijn.