Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Aan de buitenkant kun je niet altijd zien dat iemand een verstandelijke beperking heeft. Een verstandelijke beperking is een ontwikkelstoornis.   

Mensen die dit hebben ontwikkelen zich minder snel dan leeftijdsgenoten. De gevolgen zijn vooral merkbaar op school, in de omgang met anderen en in hoeverre ze zichzelf kunnen redden in het dagelijks leven.  Mensen met verstandelijke beperking kunnen dit vaak goed maskeren. Daardoor worden ze snel overvraagd.   

Bijkomende problemen

Het is belangrijk om de verstandelijke beperking te herkennen en hiermee rekening te houden. Een verstandelijke beperking heeft vaak bijkomende problemen. Bijvoorbeeld

  •  autisme
  • depressie
  • bewegingsproblemen
  • gedragsproblemen
  • angst 
  • trauma's 

Wanneer er sprake is van een verstandelijke beperking in combinatie met een (vermoeden van) psychiatrische en/of lichamelijke klachten, kan dit complexe problematiek met zich meebrengen.   

Een verstandelijke beperking kan licht, matig, ernstig of zeer ernstig zijn. Binnen de ggz komt een licht verstandelijke beperking heel vaak voor.   

Vul hier een tekst in

Onze hulp bij Verstandelijke beperking

Een vraag stellen aan Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie  (0592) 33 41 00