Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Een behandeling bij Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie begint met één of meerdere gesprekken met een deskundige. Dat kan een psychiater, gedragsdeskundige of een arts verstandelijk gehandicapten zijn. Ook is het mogelijk dat er een combinatie van deskundigen bij het onderzoek betrokken is. Bij het onderzoek worden vaak de ouders of de omgeving, zoals school of werksituatie betrokken, of degene die heeft doorverwezen.

Daarna zijn er twee mogelijkheden.

Poliklinische behandeling

In onze polikliniek in Assen doen wij onderzoek naar mensen met een verstandelijke handicap of een vermoeden daarvan. Tijdens het onderzoek geven we antwoord op een aantal vragen, zoals

  • Wat is er precies met ons kind of de patiënt aan de hand?
  • Hoe komt het dat het met hem/haar zo anders gaat dan met anderen?
  • Wat is de beste benadering?

Het onderzoek en de adviesgesprekken zijn erop gericht om het gezin weer op eigen kracht verder te laten gaan. Tijdens het onderzoek kan blijken dat een uitgebreider onderzoek nodig is. Als er geen behandeling mogelijk is, verwijzen wij met een gericht advies door.

Klinische behandeling

Wanneer de problemen zo complex zijn dat verder onderzoek nodig is, kunnen patiënten worden opgenomen voor een periode van maximaal negen maanden.  Bij de behandeling is veel aandacht voor wonen, dagbesteding, school, vrije tijd, onderzoek en behandeling.

Wat levert het op?

De patiënt en zijn/haar omgeving leren beter omgaan met problemen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven.

Crisis

In de kliniek zijn ook crisisbedden aanwezig. Een crisisperiode duurt gemiddeld zes weken. Het is mogelijk om deze periode te verlengen met zes weken.

Uitgevoerd door

Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

De beschrijving van behandeling Verstandelijke Beperking en Psychiatrie geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. 

Bellen kan (tijdens kantooruren) ook met het Centrum voor Verstandelijke Beperking en Psychiatrie  (0592) 33 41 00