Hoe en wanneer kan een leefstijlinterventie de kwaliteit van leven van mensen met een depressie of angststoornis en andere gezondheidsproblemen verbeteren? Dat gaan GGZ Drenthe, het UMCG en de Hanzehogeschool de komende twee jaar onderzoeken. ZonMw heeft een subsidie van € 600.000 euro aan het onderzoek toegekend.
Leefstijl is een combinatie van voeding, beweging, ontspanning en slaap. Mensen die te maken hebben met zowel een depressie of angststoornis als andere gezondheidsproblemen, zoals overgewicht of een hoge bloeddruk, kunnen baat hebben bij een leefstijlinterventie. De interventie bestaat uit individuele en groepssessies onder leiding van een leefstijlcoach. Tijdens de trainingen gaan deelnemers aan de slag met gezonde voeding en voldoende beweging, slaap en ontspanning. De leefstijlinterventies vinden plaats bij de huisarts en GGZ Drenthe. Ook mensen die op de wachtlijst staan voor een ggz-behandeling kunnen aan het onderzoek meedoen.
Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Rob Giel Onderzoekscentrum (RGOc), Dokter Drenthe en Coöperatie Paramedische Zorggroep Gezond in Drenthe en gaat over hoe en wanneer leefstijlinterventie de gezondheid en de kwaliteit van leven van de deelnemers verbetert. Samen met patiënten, zorgverleners en zorgorganisaties wordt onderzocht wanneer een leefstijlinterventie het beste past bij de belevingswereld van patiënten en hoe deze onderdeel kan worden van de standaardzorg.
Meer weten?
→ Kijk op Onderzoek leefstijltraining
→ Neem contact op met dr. Anouk Willems, post-doc onderzoeker