Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Leef! – Leefstijltraining bij mensen met stemmings- en angststoornissen en metabool syndroom

Binnen GGZ Drenthe wordt op de poliklinieken de gecombineerde leefstijlinterventie Leef! ontwikkeld voor mensen met een stemmings- en angststoornis en metabool syndroom. 

Onderzoekers

Prof. Dr. Danielle Cath (psychiater en opleider psychiatrie bij GGZ Drenthe, bijzonder hoogleraar GGZ zorginnovatie)
Dr. Edith Liemburg (bioloog en post-doc bij RGOC en GGZ Drenthe)
Erwin Norder (verpleegkundig specialist GGZ bij GGZ Drenthe)
Jolien Kik (promovendus en AIOS psychiatrie bij GGZ Drenthe)\
Nicolette Moes (projectleider en leefstijlcoach)
Maartje Hofman (onderzoeksassistent)

Over het onderzoek

Leef! (een gecombineerde leefstijltraining) wordt ontwikkeld binnen de poliklinieken van GGZ Drenthe en bestaat uit achttien wekelijkse bijeenkomsten (dertien groepsbijeenkomsten en vijf individuele bijeenkomsten), met daarop volgend twee boostersessies onder leiding van een leefstijlcoach. In de trainingen doen zowel patiënten als hun maatjes mee. De training behandelt voeding, beweging, slaap, ontspanning en zelfbeeld. Mensen met een stemmings- of angststoornis en metabole ontregeling komen in aanmerking voor deelname.

De reden voor het ontwikkelen van Leef! is dat onderzoek suggereert dat gecombineerde leefstijlinterventies effectief zouden kunnen zijn bij mensen met een depressie of angststoornis, met een grotere effectgrootte bij meer verschillende soorten interventies (dus bijvoorbeeld richten op beweging en voeding in plaats van op één van beiden). Uit NEMESIS-2 kwam naar voren dat 18,7% van de volwassenen Nederlanders (18-64 jaar) ooit in zijn of haar leven een depressie of angststoornis krijgt, met een éénjaars- prevalentie van ongeveer 5,2%. Depressie is dus een ziekte die veel mensen op enig moment in hun levensloop treft. Bij jongvolwassenen neemt de kans op een depressie de laatste jaren zelfs toe. De lange termijn effecten van leefstijlinterventies op lichamelijke parameters zoals gewichtsafname of verhoogde bloeddruk zijn echter minimaal, terwijl wel consistent een effect op kwaliteit van leven wordt gevonden. 

In het Leef!-onderzoek worden deelnemers en hun maatjes nauwlettend gevolgd en om feedback gevraagd middels verschillende onderzoeksmethoden (bijvoorbeeld door het afnemen interviews en vragenlijsten).

Samenwerkingspartners

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), vakgroep huisartsgeneeskunde
Rob Giel Onderzoekscentrum (RGOC)

Meer informatie

  • Klik hier voor meer informatie over leefstijl en de verantwoordelijkheid van de psychiatrie. 
  • Klik hier voor meer informatie over de leefstijltraining.
  • Klik hier voor informatie over de leefstijlinterventie die GGZ Drenthe ontwikkelde met steun van het Zorgondersteuningsfonds.