Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Implementatie van GLI-LEEF!

GLI-LEEF! is een onderzoek naar implementatie van de leefstijlinterventie in de eerste en tweede lijn

Over het onderzoek

Met financiële steun van het Zorgondersteuningsfonds (ZOF) werd een leefstijlinterventie ontwikkeld in 2021, GLI-LEEF!, welke wordt ingezet op de poliklinieken van GGZ Drenthe.

Met nieuwe subsidie vanuit het ZOF wordt deze interventie momenteel geïmplementeerd op verschillende afdelingen. Zo is het Centrum voor Transculturele Psychiatrie, de Evenaar, gestart met 'We Gotta Move' en gaat het Centrum voor Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) starten in september 2025. Dit naast de al lopende training bij de poliklinieken en bij FACT/Optimaal Leven, waar deze verder worden geïmplementeerd. Bij de implementatie wordt gekeken naar de haalbaarheid, acceptatie, effectiviteit en borging van de interventie in de verschillende doelgroepen. Dit project loopt van september 2024 t/m maart 2026.

Daarnaast is de leefstijlinterventie ook getest binnen de eerste lijn bij huisartsen in samenwerking met de afdeling Eerstelijns en Langdurige Zorg van het UMCG. Vanuit ZonMw is er subsidie om de implementatie van de leefstijlinterventie te onderzoeken voor mensen met een depressie en overgewicht of verhoogde buikomvang in zowel de eerste als de tweede lijn. Hierbij wordt zowel gekeken naar wat het juiste moment is voor de patiënt om de leefstijlinterventie aangeboden te krijgen, als welke belemmerende en bevorderende factoren de zorgverlener ervaart bij het aanbieden van een leefstijlinterventie. Met behulp van een implementatieplan wordt beoogd deze factoren weg te nemen, dan wel maximaal te benutten om zo de implementatie te bevorderen. Dit project loopt van februari 2025 t/m april 2027.

Meer informatie

  • Klik hier voor meer informatie over leefstijl en de verantwoordelijkheid van de psychiatrie.  
  • Klik hier voor meer informatie over de leefstijltraining. 
  • Klik hier voor informatie over de leefstijlinterventie die GGZ Drenthe ontwikkelde met steun van het Zorgondersteuningsfonds. 
  • Klik hier voor meer informatie over mentale gezondheid en leefstijl 
  • Klik hier voor meer informatie over GLI-LEEF!, een 18-weeks programma waarin leefstijlonderwerpen besproken worden 

Betrokken onderzoekers met rol in het onderzoek en affliatie

Dr. Anouk Willems
Projectleider

Prof. Daniëlle Cath
Projectgroeplid en psychiater

Nicolette Moes
Leefstijlcoach

Dr. Simon Groen
Projectgroeplid, senior onderzoeker de Evenaar

Maartje Hofman
Onderzoeksmedewerker

Josien Jonker
Projectgroeplid, onderzoeker CVBP