Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Onderzoek participatie door sport

dinsdag 9 juni 2020

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een flinke subsidie toegekend aan onderzoek naar het stimuleren van maatschappelijke participatie door sport. Initiatiefnemers van het project zijn Laura Steenhuis (psycholoog en senior onderzoeker bij GGZ Drenthe) en Marieke Pijnenborg (hoogleraar klinische en ontwikkelingsneuropsychologie Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van de afdeling Wetenschappelijk Onderzoek en Diagnostiek bij GGZ Drenthe). Ook onder meer GGZ Friesland en Hogeschool Windesheim doen aan het onderzoek mee.

Veel mensen met een psychose hebben een slechte lichamelijke gezondheid en een levensstijl waarbij ze veel zitten en weinig bewegen. Sporten heeft een stimulerende werking op de fysieke, maar ook op de cognitieve en mentale gezondheid. In dit onderzoek wordt het effect van sporten samen met sportcoaches (dus buiten ggz-instellingen) voor jongeren met een psychose onderzocht.

Meer informatie op de website van de Rijksuniversiteit Groningen

Vragenlijst corona voor patiënten voorafgaand aan face to face contact

Aan patiënten die binnenkort een face to face contact hebben op de poli, in de kliniek of thuis vragen we vlak vóór de afspraak na te gaan of mogelijk sprake is van besmetting met het coronavirus. Hiervoor is een vragenlijst beschikbaar. Deze patiënten ontvangen de vragenlijst via het secretariaat van het team waar zij in behandeling zijn, of in hun persoonlijke Mijn GGZ Drenthe-omgeving.

Behandeling face to face en bezoek weer beperkt mogelijk

GGZ Drenthe heeft maatregelen getroffen zodat behandelingen op de poli’s en bij de mensen thuis veilig kunnen plaatsvinden. De face to face afspraken vinden alleen plaats als (beeld)bellen niet mogelijk of toereikend is. Ook kunnen patiënten onder strikte voorwaarden weer bezoek ontvangen. Alle face to face contacten vinden plaats met inachtneming van anderhalve meter afstand en de door het RIVM geadviseerde hygiëneregels.