Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Onderzoek dagbesteding in coronatijden

maandag 29 juni 2020

De Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking en Geestelijke Gezondheid krijgt subsidie van ZonMw voor onderzoek naar een gezonde dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in coronatijden (en daarna). Dat meldt Gerda de Kuijper, arts verstandelijk gehandicapten en senior onderzoeker bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie, één van de samenwerkingspartners in de Academische Werkplaats. Ook Accare en de gemeenten Assen en Emmen doen mee in het onderzoek.

Vaste structuur
De coronapandemie heeft ingrijpende gevolgen voor mensen met verstandelijke beperkingen. De vaste structuur van hun dag- en weekritme is verstoord door coronamaatregelen zoals beperkingen in dagbesteding en bezoek. Dit kan leiden tot onbegrip, stress en psychische- of gedragsproblemen. Bovendien hebben mensen met een verstandelijke beperking door geringe gezondheidsvaardigheden, een minder gezonde leefstijl en fysieke en psychische aandoeningen een groter risico op een ernstiger ziekteverloop bij een coronabesmetting.
 
Activiteiten
In dit project wordt een dagbestedingsaanbod voor mensen met verstandelijke beperkingen ontwikkeld met een vaste structuur en die voldoet aan de coronamaatregelen. Het omvat educatieve-, bewegings-, belevings- en culturele activiteiten, individueel of in (kleine) groepen, gericht op het bevorderen van gezondheid en welzijn. De activiteiten vinden plaats op locaties of online. Waar mogelijk wordt aangesloten bij bestaande activiteiten in de samenleving of worden activiteiten ten bate van de lokale samenleving georganiseerd. Er vinden metingen plaats naar de kwaliteit van leven en cliënttevredenheid. Ook eventuele besmettingen met het virus en de toepassing van coronamaatregelen worden gemonitord.

Lees meer over de Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid (VBGG).

Jaarverslag 2019: van herstel naar ontwikkeling

Het jaarverslag 2019 van GGZ Drenthe is uitgebracht en samengevat in een jaarbeeld. Na een aantal ‘hersteljaren’ konden we de focus weer leggen op ontwikkeling, innovatie en vernieuwing.

Erik Mulder nieuwe directeur Behandelzaken GGZ Drenthe

Per 1 juli start Erik Mulder als directeur Behandelzaken GGZ Drenthe. Met deze stap vult hij de plaats in, die is vrijgekomen na het gedeeltelijke vertrek van Peter van der Noord naar de Raad van Bestuur van Espria. Erik Mulder blijft voor een deel van zijn werkzaamheden verbonden aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie, als psychiater en als manager behandelbeleid.