Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Nieuwe behandeling Gezinnen met lef!

woensdag 8 mei 2024

Gezinnen met kinderen (4-18+ jaar) waarin sprake is van situationeel geweld kunnen in 2024 ook bij Gezinspsychiatrie de behandeling ‘Gezinnen met lef’ volgen. Bij situationeel geweld vloeit het geweld voort uit een verstoorde manier van op elkaar reageren tussen de partners. De behandeling bestaat uit acht bijeenkomsten.  

Oudergroep en kindgroep 
Er zijn twee groepen: een oudergroep en een kindgroep. In de oudergroep gaat het om zicht krijgen op jezelf, je partner, de relatie en de kind(eren) en om een ‘goed genoeg’ opvoedingsklimaat te kunnen bieden. De kindgroep is een lotgenotengroep, waarin gevoelens en ervaringen gedeeld kunnen worden. Kinderen maken een presentatie voor de ouders en behandelaren over hoe zij zich voelen bij de ruzies thuis en wat het effect daarvan op hen is.  

 Aanmelding en informatie 
Na aanmelding is er een gesprek voor alleen de ouders, waarin informatie wordt gegeven over de behandeling en de werkwijze. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of het gezin aan de behandeling kan deelnemen. Als het gezin meedoet, volgt een intakegesprek met de kind(eren). Voorafgaand de behandeling is er een bijeenkomst met mensen die belangrijk zijn voor het gezin. Daarin wordt informatie gegeven over de (doelen van de) behandeling en besproken hoe het netwerk het gezin kan ondersteunen. 

Gezinnen met lef is een behandelmodule die tot stand is gekomen in samenwerking met GGZ Drenthe Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) en Ambulante Forensische Psychiatrie Noord (AFPN). Naast gezinsleden in behandeling bij KJP en AFPN, is de behandeling dit jaar ook beschikbaar voor gezinnen bij Gezinspsychiatrie.  

Meer weten? 
Kijk op www.ggzdrenthe.nl/gezinnen-met-lef 

Vandaag staan we stil

Het overlijden van Melanie bij Mondriaan in Heerlen als gevolg van een verschrikkelijk incident heeft ons erg geraakt. Ook wij staan vandaag stil bij Melanie en bij andere zorgmedewerkers die geraakt zijn door geweld op het werk.

Workshop op het jaarlijkse Voorjaarscongres

Op 11 april 2024 gaven gz-psycholoog-somnoloog Inge Ensing en psychiater Rixt Riemersma een workshop op het jaarlijkse Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.