Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Internationale uitbreiding onderzoek naar 3MDR bij trauma

maandag 4 februari 2019

Het Walter Reed National Military Medical Center in Washington gaat onderzoek doen naar de behandeling van trauma met 3MDR. Dat is een behandeling waarbij virtual reality, muziek en lopen op een loopband worden gecombineerd. Het onderzoek vindt plaats op vier plekken in de wereld, waaronder bij GGZ Drenthe. Ook bij de Arq Psychotrauma Expert Groep en in Engeland wordt 3MDR onderzocht.

Nieuwe behandelingen voor trauma ontwikkelen
Een trauma kan ontstaan als iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt. Er bestaan verschillende traumabehandelingen, zoals EMDR en cognitieve gedragstherapie. Helaas werken deze behandelingen niet bij alle mensen met een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Daarom is het belangrijk om nieuwe, effectievere behandelingen te ontwikkelen. In dit onderzoek wordt 3MDR vergeleken met reguliere traumabehandelingen.

Posttraumatische stress stoornis behandelen
Met de nieuwe 3MDR behandeling kunnen PTSS klachten mogelijk sneller verminderen. Bij 3MDR lopen patiënten op een loopband richting zelfgekozen foto’s die doen denken aan de traumatische gebeurtenissen. De behandelaar vraagt de foto’s te beschrijven en welk gevoel de foto’s oproepen. Na elke foto verschijnt een heen en weer bewegende bal op het scherm.

Lees hier: Informatie over trauma en traumabehandeling met 3MDR.

Drentse gemeenten en jeugdhulpaanbieders ondertekenen akkoord voor betere jeugdhulp

De twaalf Drentse gemeenten en de jeugdhulpaanbieders Accare, Ambiq, Cosis, GGZ Drenthe en Yorneo in Drenthe willen zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten. Daarvoor ondertekenen zij op vrijdag 25 januari een akkoord om de jeugdhulp in Drenthe anders en goedkoper te organiseren. Met het Bestuurlijk Transformatie Akkoord spreken de partners af hiermee samen aan de slag te gaan.

Hilda van der Hek directeur GGZ Drenthe

Per 1 februari 2019 is Hilda van der Hek benoemd als directeur bedrijfsvoering van GGZ Drenthe.