Spring naar navigatie Spring naar inhoud

In 2022 nieuwe bekostiging in de ggz

maandag 1 november 2021

Vanaf 1 januari 2022 worden ggz-behandelingen betaald volgens het zorgprestatiemodel. Het zorgprestatiemodel gaat over de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz) wordt betaald. Het zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz.

Wat is het zorgprestatiemodel?
In het zorgprestatiemodel is afgesproken hoe de zorgverlener uw behandeling in rekening moet brengen. En er is afgesproken hoe de rekening betaald moet worden. De zorg verandert niet, alleen de bekostiging.

Waarom verandert de bekostiging?
Het huidige systeem van bekostiging in de ggz is ingewikkeld en heeft veel regels. Het kost behandelaren veel tijd om de zorg te registreren. Ook is het voor veel patiënten moeilijk te begrijpen wat er op een rekening staat.

Wat merk ik?
De rekening over uw behandeling is straks duidelijker. U krijgt de rekening ook sneller. Zo weet u eerder welke kosten zijn gemaakt en of u eigen risico moet betalen. Vanaf 2022 werkt het eigen risico voor ggz-behandelingen net als voor de meeste andere zorgsoorten. Dat betekent dat u het eigen risico per kalenderjaar moet betalen. Meer hierover leest u in de Factsheet zorgprestatiemodel en eigen risico

Moet ik iets doen?
U hoeft zelf niets te doen. Uw zorgverlener schrijft alle onderdelen van de behandeling op volgens de afspraken van het zorgprestatiemodel. Hij stuurt regelmatig de rekening op een veilige manier naar uw zorgverzekeraar.

Informatie
Voor vragen over het zorgprestatiemodel kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Lees hier:
Factsheet zorgprestatiemodel en eigen risico

Folder zorgprestatiemodel

Dennenweg Assen ingang Pelikaanstraat tot april 2022 afgesloten

Vanaf maandag 25 oktober is de Dennenweg in Assen afgesloten tussen de Pelikaanstraat tot en met de Lindelaan. De afslag naar de Lindelaan wordt definitief afgesloten voor autoverkeer.

Wouter van Ewijk directeur a.i. GGZ Drenthe

Wouter van Ewijk is gestart als directeur ad interim bij GGZ Drenthe. Gedurende tweeënhalve dag per week gaat Van Ewijk tijdelijk de directie versterken. Zijn aanstelling is voor een periode van maximaal 1 jaar, tot uiterlijk 1 oktober 2022.