Spring naar navigatie Spring naar inhoud

GGZ Drenthe is icoonlocatie Te Gek Groen!

donderdag 10 oktober 2024

Op deze Internationale Dag van de Mentale Gezondheid (10 oktober) delen we met veel plezier het nieuws delen dat we zijn geselecteerd als één van de nieuwe Te Gek Groen icoonlocaties! Dit betekent dat wij de komende jaren vooroplopen en de natuur op onze zorgterreinen verder gaan versterken, zodat deze nog beter benut wordt voor patiënten en hun naasten, medewerkers en omwonenden.  

Wat houdt dit voor ons in? 
Als icoonlocatie zijn wij pionier binnen het landelijke initiatief Groene GGZ van IVN Natuureducatie en Nature For Health. We krijgen bovendien € 30.000 vanuit de Nationale Postcodeloterij, die de Groene GGZ financieel steunt. Daarmee kunnen we een impuls geven aan het versterken van natuur en gezondheid op onze terreinen, zoals nieuwe aanplant, een moestuin voor patiënten en nieuwe bewegwijzering van de wandelroute. Niet alleen patiënten en hun naasten profiteren hiervan, maar ook medewerkers en buurtgenoten. Samen creëren we een omgeving waarin natuur een belangrijk onderdeel is van herstel en het dagelijks leven. 

Waarom is dit zo belangrijk? 
Onderzoek toont aan dat natuur een positief effect heeft op zowel fysieke als mentale gezondheid. Dit alles draagt bij aan een gezondere, veerkrachtige gemeenschap waarin mens en natuur elkaar versterken.  

Projectmanager Nicolette Moes: “Het is een mooie stimulans om het Groene GGZ gedachtegoed verder te brengen binnen GGZ Drenthe en daarbuiten. Het draagt bij aan ons doel om de gezondheid van patiënten en medewerkers te bevorderen. Ook buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen meeprofiteren meeprofiteren, bijvoorbeeld door de wandelroute op het ggz-terrein in Assen te lopen”.  

Een voorbeeld voor anderen 
Samen met 13 andere icoonlocaties bieden we inspiratie voor andere ggz-organisaties in Nederland. De komende drie jaar gaan we aan de slag om zo een blijvende impact te realiseren op zowel de natuur op ons terrein alsmede de gezondheid van onze patiënten en hun naasten, medewerkers en de buurt. 

Kijk op groeneggz.nl voor meer informatie over deze groene beweging in de GGZ. 

Johan Arends koninklijk onderscheiden

Psychiater Johan Arends is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding van burgemeester Marco Out van de gemeente Assen voor zijn jarenlange inzet binnen de Drentse psychiatrie.

Afrondende fase nieuwbouw Kliniek Acute Zorg in Assen

Er wordt hard gewerkt aan de afronding van de Kliniek Acute Zorg op het ggz-terrein aan de Dennenweg in Assen. De kliniek is voor mensen in psychiatrische crisis, die gezien worden op de Spoedpoli en/of korte of langere tijd opgenomen worden in de kliniek. In januari wordt de nieuwe kliniek in gebruik genomen.