Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Afrondende fase nieuwbouw Kliniek Acute Zorg in Assen

donderdag 26 september 2024

Er wordt hard gewerkt aan de afronding van de Kliniek Acute Zorg op het ggz-terrein aan de Dennenweg in Assen. De kliniek is voor mensen in psychiatrische crisis, die gezien worden op de Spoedpoli en/of opgenomen worden in de kliniek. In januari wordt de nieuwe kliniek in gebruik genomen.

Mensen met acute ernstige psychiatrische problemen worden eerst gezien op de Spoedpoli. Er vindt een beoordeling plaats van wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. Zo mogelijk krijgen mensen ambulante crisishulp thuis (Intensive Home Treatment, IHT). IHT heeft als doel de crisis te stabiliseren en opname in de Kliniek Acute Zorg te voorkomen en duurt maximaal zes weken. 

Vier vleugels met 42 patiëntenkamers  
De Kliniek Acute Zorg bestaat uit vier vleugels met elk twee gangen met patiëntenkamers: de Intensive Care (IC), de High Care (HC) en de High Intensive Treatment (HIT). De vleugels bestaan uit twee gangen met zes patiëntenkamers. De Intensive Care vleugel heeft één gang met zes patiëntenkamers en één gang met vier Intensive Care Units (ICU's) en twee Extra Beveiligde Kamers (EBK's). Aan het uiteinde van deze vleugel bevinden zich de Spoedpoli en de psycholance-ingang. Alle gangen zijn onderling verbonden via gesloten tussendeuren, die zorgmedewerkers met een toegangspas kunnen openen. 

Eén centrale ingang via 't Knooppunt 
De vier vleugels grenzen aan een grote binnentuin, die is omsloten met doorzichtige panelen. Het complex sluit aan op het bestaande gebouw 't Knooppunt. Via de huidige ingang van 't Knooppunt gaan medewerkers en bezoekers straks de nieuwe kliniek binnen. Er is onder andere een centrale receptie en een grote ontvangstruimte, waar patiënten hun familie en naasten kunnen ontmoeten. 

Intensieve zorg op maat 
De IC, HC en HIT-afdelingen bieden specialistische intensieve zorg op maat bij ernstige psychiatrische problematiek. Stabiliseren, veiligheid en nabijheid staan daarbij centraal. Patiënten kunnen zowel vrijwillig als gedwongen opgenomen worden. Een deel van de patiënten van de HIT krijgt dagbehandeling; zij slapen thuis. 

Volledig digitale behandeling op de Online Poli van GGZ Drenthe

Op de Online Poli van GGZ Drenthe kunnen patiënten met psychische klachten snel terecht voor een behandeling die volledig digitaal gebeurt. De wachttijd is veel korter dan voor een gewone poli.

GGZ Drenthe opent wandelhalte op ggz-terrein in Assen

Op maandag 15 juli is op het ggz-terrein aan de Dennenweg in Assen de nieuwe wandelhalte geopend. Deze wandelhalte biedt een unieke ontmoetingsplek en stimuleert het (samen) wandelen – een eenvoudige en effectieve manier om je welzijn te bevorderen.