Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Eén jaar Online Poli: steeds meer patiënten snel geholpen

maandag 3 februari 2025

De Online Poli bestaat een jaar. Reden genoeg om bij stil te staan. Want sinds de Online Poli onderdeel is van het reguliere behandelaanbod zet de groeit onverminderd voort. Er kunnen steeds meer mensen online behandeld worden, zonder lange wachttijd. Het afgelopen jaar hebben bijna alle aangemelde patiënten de behandeling ook afgerond. Tot hun eigen tevredenheid en dat van het behandelteam. 

Voor wie is de Online Poli?  
De Online Poli is voor mensen met lichte tot matig ernstige psychische problemen die naar verwachting binnen zes maanden hun behandeling kunnen afronden. Het gaat met name om mensen met een depressie, een angst- of dwangstoornis, PTSS of matig ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Vrijwel iedereen die daarvoor open staat en gebruik kan maken van een tablet of laptop, kan een volledig digitale behandeling volgen. 

Brede deskundigheid in het team 
Aan het Online Poli-team zijn deskundigen uit gespecialiseerde teams van GGZ Drenthe verbonden, die part-time op de Online Poli werken. Bijvoorbeeld op gebied van transculturele psychiatrie, slaap en psychiatrie, FACT en vanuit specialistische poli’s. Door deze nauwe samenwerking kunnen mensen met uiteenlopende problematiek op de Online Poli terecht.  

Even effectief als face to face behandeling
Volledig of deels online behandelen bij psychische klachten is even effectief als face to face behandeling, blijkt uit steeds meer onderzoeken. Op de Online Poli worden bewezen effectieve behandelmethoden gebruikt, ondersteund door modules van Therapieland. Dit heeft als voordeel dat patiënten op hun eigen moment aan hun herstel kunnen werken, eenvoudig vragen kunnen stellen aan hun behandelaar en ook na de behandeling toegang houden tot de modules.  

Korte wachttijd en afgeronde behandelingen 
Volledig online behandelen biedt allerlei voordelen: korte wachttijd, een duidelijk begin en eind van de behandeling, geen reistijd, laagdrempelig contact met de behandelaar en tijdstip en regie zoveel mogelijk bij de patiënt. Het afgelopen jaar hebben bijna alle patiënten de behandeling bij de Online Poli volledig doorlopen binnen de gemiddelde termijn van zes maanden. Dat niemand voortijdig is afgehaakt is bijzonder! Patiënten en behandelaren zijn tevreden. De intensiteit van de behandeling wordt afgestemd op iemands eigen behoeften en mogelijkheden. Bovendien kunnen naasten makkelijker worden betrokken.  

Aanmelding en start van de behandeling 
Binnen vijf werkdagen na aanmelding vindt een beoordeling plaats door een behandelaar van de Online Poli. Na een telefonische screening met de patiënt wordt een afspraak gemaakt voor de online intake. Bij de intake worden de antwoorden op digitale vragenlijsten besproken, die de patiënt van tevoren heeft ingevuld. Aan het eind van de intake is duidelijk wat de hulpvraag, de diagnose en behandeldoelen zijn. Daarna kan de behandeling beginnen.  

Soms is er vooraf al zoveel informatie beschikbaar, dat de patiënt direct vanaf de intake de behandelaar met de juiste expertise krijgt. De behandeling kan dan vaak al tijdens de intake beginnen.  

Informatie voor verwijzers 
➡️Huisartsen en andere (zorg)professionals kunnen eenvoudig verwijzen naar de Online Poli via ZorgDomein.
➡️Lees de infographic Verwijzen naar de Online Poli van GGZ Drenthe

Verbreding strategisch partnerschap GGZ Drenthe en Zilveren Kruis

GGZ Drenthe en Zilveren Kruis verbreden hun strategisch partnerschap in Drenthe. Vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) werken beide organisaties al langer samen en dat wordt nu verbreed met ggz-zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Domein overstijgend samenwerken in de zorg wordt zo een stuk eenvoudiger. Met als doel dat ggz-patiënten meer passende zorg en ondersteuning ontvangen vanuit verschillende domeinen.

Benieuwd naar behandeling in de Kliniek Acute Zorg? Bekijk de video!

Onlangs is een film gemaakt over opname in de Kliniek Acute Zorg. Zo krijg je een indruk hoe de behandeling gaat. Op 21 januari verhuizen patiënten en medewerkers naar de nieuwe kliniek.