Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Artikel over openheid bij depressie

maandag 20 januari 2020

Hoe moeilijk het is om over psychische problemen te praten, merkte psychiater Cecil Prins-Aardema toen haar man met een ernstige depressie werd opgenomen. Daarover staat een artikel in het Dagblad van het Noorden. 

Tot haar eigen verbazing vond Cecil het knap lastig de ziekte van haar man met de buitenwereld te delen. Ze had last van schuldgevoel en schaamte, zo valt in het artikel te lezen. 'Voor het eerst werd ik me bewust van mijn eigen vooroordelen. Ik schaamde me dat het mij als psychiater niet was gelukt om zo’n ernstige crisis bij mijn man te voorkomen. Raar eigenlijk, hè. Want als ik oncoloog was geweest en mijn man had kanker gekregen, had ik dat denk ik niet zo gevoeld. Bij psychiatrische aandoeningen werkt het kennelijk anders.'

Lees hier het hele artikel: Openheid, respect en steun (bron: Dagblad van het Noorden, auteur: Marte van Santen, fotograaf: Jaspar Moulijn)

Prof.dr. Marike Lancel geeft op 3 feb. lezing over chronische slaapproblemen

Vier tot tien procent van de mensen lijdt aan chronische insomnie. Slapeloosheid heeft negatieve gevolgen voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Slaapexpert Marike Lancel bespreekt behandelmethodes en nieuwe ontwikkelingen.

Studenten bezoeken museum

Studenten verpleegkunde uit Zwolle hebben onlangs het museum van GGZ Drenthe bezocht. Dat vertelt museumvrijwilliger Aaltjo IJzer. In het museum kun je foto's, video's en vele materialen bekijken over het ontstaan van de psychiatrie en de ontwikkelingen in behandelingen tot nu.