Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Aanwezig op Voorjaarscongres NVvP

dinsdag 14 maart 2023

Psychiaters Maaike van Veen en Rixt Riemersma en gz-psycholoog Inge Ensing van het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie houden een voordracht op het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) eind maart in Maastricht.

Maaike vertelt over de behandeling van slapeloosheid bij forensisch psychiatrische patiënten. Bij hen komt matig ernstige slapeloosheid (insomnie) bij ruim 25 procent van de patiënten voor. De eerste keuze behandeling daarvoor, cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I), wordt bij deze doelgroep nog weinig toegepast. Omdat slecht slapen geassocieerd is met emotionele dysregulatie, impulsiviteit en agressie, zou het gericht aanpakken van slaapproblemen voor deze patiënten bij kunnen dragen aan verbetering van deze specifieke symptomen en algemene behandeluitkomsten. Haar lezing is op vrijdagmiddag 31 maart (S44.1, 13.30 – 15.00 uur)

Rixt en Inge geven een workshop over cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid. CGT-i is de eerste keus behandeling voor insomnie. In deze workshop zullen achtereenvolgens de mechanismen bij het ontstaan van insomnie, insomnie en psychiatrische co-morbiditeit en een toelichting op het behandelprotocol van CGT-i worden besproken. Die workshop is op donderdag 30 maart (W22, 13.30 – 15.00 uur).
 
Meer over het Voorjaarscongres op nvvp.net/voorjaarscongres.

Online lezing Maaike van Veen voor McMaster's Universiteit in Canada

Maaike van Veen, psychiater en onderzoeker bij het Expertisecentrum heeft op 26 januari 2023 een online lezing gegeven voor McMaster's Universiteit in Canada.

Nieuwe behandelmodule gestart: Gezinnen met lef!

Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de Ambulante Forensische Psychiatrie Noord (AFPN) starten binnenkort met een nieuwe behandelmodule: Gezinnen met lef! Deze module van acht bijeenkomsten is bedoeld voor gezinnen met kinderen (4-18+ jaar) waarin sprake is van ‘situationeel’ geweld. Bij situationeel geweld vloeit het geweld voort uit verstoorde interacties tussen de partners.