Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Contact is de motor tot verandering

"De oplossingsgerichte methodiek helpt om contact te maken met patiënten en naasten en een goede samenwerking is een hele belangrijke sleutel tot succes bij veranderingsprocessen"

Maaike, |

Maaike werkt als gezinshulpverlener bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie. Daarnaast leidt ze collega’s op in de methodiek oplossingsgericht werken en werkt ze voor de familie- en naastenondersteuning van GGZ Drenthe. 

Hoop bieden op een betere toekomst
“Ik werk al een lange tijd in de ggz. In 2004 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de oplossingsgerichte methodiek. Toen ik daar kennis mee maakte, dacht ik: eigenlijk wil ik alleen nog maar op deze manier werken en naar mensen kijken,” begint Maaike haar verhaal.

“In de psychiatrie zijn we vaak sterk gericht op problemen. De oplossingsgerichte therapie is juist gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de patiënt en legt de focus op de oplossingen en successen die patiënten al hebben gerealiseerd. Het is een hele positieve manier van werken die de veerkracht bij patiënten naar boven haalt, maar die hen wel erkent in de problematiek die er is. De methodiek helpt om positief contact te maken met patiënten en naasten, en snel tot een goede samenwerking te komen, dat is de sleutel tot succes.”

Positieve manier van werken
“Ik werk al een lange tijd vanuit deze methodiek, maar het blijft me voortdurend boeien omdat ieder mens als uniek beschouwd kan worden en ik vind het heel bijzonder om te zien hoe mensen vanuit veerkracht en hoop een betere toekomst kunnen realiseren. Of wanneer problemen niet veranderbaar zijn, uit te zoeken wat patiënten helpt om tot aanvaarding kunnen komen, en hier dan zo goed als mogelijk mee om te kunnen gaan. Het leuke van de Gezinspsychiatrie is dat er een hele bewuste keuze is gemaakt om met deze methodiek te werken. Het is een positieve manier van werken en je gaat als team écht dezelfde taal spreken, iets wat onze patiënten (gezinnen) als prettig ervaren.”
 
Maaike brengt graag haar kennis en expertise over oplossingsgericht werken over op haar collega’s. Daarom train ik nu collega’s, verspreid over de hele organisatie, in de opleidingsgerichte methodiek,” gaat Maaike verder. “De methodiek bestaat uit acht vaardigheden, met als doel de samenwerking met de patiënt optimaal te maken. Het lijkt simpel maar het is nog niet zo makkelijk, dus er wordt veel ervaringsgericht geoefend. Samen met de patiënt onderzoek je hoe een toekomst eruit kan zien met minder problemen. En welke vaardigheden de patiënt al heeft om met moeilijke dingen om te gaan.”

“Ik train voornamelijk verpleegkundigen, agogisch regie hulpverlenenden, sociotherapeuten, maar ook wel eens een psycholoog of een psychiater. Het mooie aan het toepassen van deze methodiek is dat patiënten hun eigen kracht en kunde (her)ontdekken. Wanneer het onze patiënten lukt om na te denken over een toekomst waarin de problemen minder op de voorgrond liggen, je al een heel eind op weg.”

Familie- en naastenondersteuning
Ook werkt Maaike voor de familie- en naastenondersteuning van GGZ Drenthe. Psychische problemen hebben niet alleen invloed op het leven van de patiënt, maar ook op dat van zijn of haar omgeving. De familie- en naastenondersteuning bestaat uit gesprekken met een familie-ervaringsdeskundige en een zorgprofessionals. Maaike is één van die zorgprofessionals. “Het is heel helpend voor naasten om hun eigen verhaal centraal te kunnen stellen, in plaats van in de rol als ondersteuner van de patiënt. Als een familielid of naaste vragen heeft over onderwerpen als psycho-educatie, dan kan ik daar antwoord op geven. We ondersteunen de naasten door met hen uit te zoeken hoe ze het vol kunnen houden, en zichzelf niet vergeten in alle zorgen die ze hebben om hun familielid of naaste. We ondersteunen naasten ook door een breder perspectief op de problematiek  te bieden waardoor ze het beter vol kunnen houden.”

“Naast mij zit een collega familie-ervaringsdeskundige. Hij of zij brengt op een passende wijze eigen ervaringen en gevoelsreflecties in het gesprek. Dit maakt dat het familielid of de naaste zich begrepen voelt. Aan een half woord heeft de familie-ervaringsdeskundige genoeg. Dit maakt het contact gelijkwaardig en daarbinnen vinden mooie uitwisselingen plaats, die het familielid of de naaste weer in verbinding met zichzelf brengen, dat zijn ze vaak kwijtgeraakt door de stress en de zorgen om hun familielid of naaste,” legt Maaike uit.

Rode draad
“De rode draad tussen de Gezinspsychiatrie, oplossingsgericht werken en de familie- en naastenondersteuning is voor mij wel echt om op een goede manier contact te maken met iedere keer unieke mensen, familie en naasten. Je kunt soms dingen op de automatische piloot doen, maar dat is niet wat ik wil. Ik wil écht aanwezig zijn en van daaruit contact maken,” concludeert Maaike. 

“Contact is de motor voor verandering. Het goed contact willen maken stimuleert me om zelf open te blijven staan voor de gezinnen, patiënten, naasten en nieuwsgierig te zijn naar de unieke gedachten en oplossingen van hen de patiënt zelf. Zonder contact, heb je geen samenwerking. En ik vind het een mooie uitdagende kunst en kunde, om dat samen te kunnen doen,” sluit Maaike met een lach af.

Misschien vind je dit ook interessant: