Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Vroege Interventie Psychose (VIP) is een TOPGGz behandeling die jongvolwassenen ondersteunt die een verhoogde kans hebben een psychose te krijgen. Het VIP-team behandelt en begeleidt jonge mensen tijdens of na (een van) de eerste psychose(n).

De behandeling kan bestaan uit:

  • het geven van voorlichting over hoe psychosen ontstaan en hoe je hiermee om kan gaan
  • gesprekken met een psycholoog en/of psychiater
  • een deeltijdbehandeling met groepstrainingen
  • voorlichting aan en ondersteuning van familie
  • begeleiding in de thuissituatie

Voor iemand die een psychose krijgt, is het na afloop vaak lastig om het leven weer op te pakken. Daarom helpt het VIP-team hem of haar om weer zo zelfstandig mogelijk te leven. Naast het behandelen van de klachten begeleiden we mensen bij het op orde brengen van wonen, opleiding, werk, financiën en het omgaan met vrienden en familie.

Wat levert het op?

Wij ondersteunen jongvolwassenen bij het op de rit krijgen van hun maatschappelijke en sociale leven. Daarnaast heeft iemand beter inzicht in zijn/haar eigen manier van denken, wat hem/haar beschermt tegen het krijgen van een nieuwe psychose. Hierdoor staat iemand steviger in zijn schoenen en kan hij/zij het dagelijkse leven beter aan. 

Praktische zaken

Het VIP-team behandelt en ondersteunt mensen tot vijf jaar na een eerste psychose.

Er is een dagbehandeling (deeltijdbehandeling), die bestaat uit een groepsprogramma van 3 dagen per week. Daarnaast is er ook individuele behandeling en/ of begeleiding mogelijk.

Folder

 Uitgevoerd door

Psychosecircuit

De beschrijving van Vroege Interventie Psychose geeft een algemeen beeld van de behandeling. 

Een vraag stellen aan het Psychosecircuit

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. 

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Aanmeld- en Informatiecentrum (0592) 74 14 14