Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Bijeenkomst voor familie en naasten

De Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe organiseert een informatiebijeenkomst voor familieleden en naastbetrokkenen van patiënten. De middag staat in het teken van de belangrijke rol die familie en naasten vervullen in het herstel van een dierbaar iemand met psychische problemen. Ook de zorgen en vragen die naasten soms hebben komen aan bod.

Samen beslissen
GGZ Drenthe wil familie en naasten zo goed mogelijk informeren, ondersteunen en betrekken bij de behandeling.Tijdens de bijeenkomst vertelt psychiater Michiel van den Oever over zijn ervaringen met en het belang van contact met naasten. En wat dat contact voor de patiënt betekent. Ook vertelt verpleegkundige Bertwin Zwiers over samen beslissingen nemen over de behandeling door de patiënt, hulpverlener en naaste.  

Herstel
Wanneer iemand te maken krijgt met psychische problemen van een naaste, kan dat vragen, bezorgdheid en onzekerheid oproepen. Soms verandert een persoon of is hij of zij moeilijk te bereiken of te begrijpen. Tegelijkertijd spelen familieleden en naasten een belangrijke rol bij het herstel van iemand met psychische problemen. Zij kennen de persoon immers vaak als geen ander en kunnen van belangrijke toegevoegde waarde zijn in het dagelijks leven van de persoon.

Praktische informatie
De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 21 juni van 16.30 uur tot 19.45 uur bij GGZ Drenthe in Assen. Tussendoor is er soep en een broodje. Deelname is gratis. Aanmelden is nodig en kan door een mail te sturen naar bijeenkomst.naasten@ggzdrenthe.nl onder vermelding van naam en het aantal personen. Vóór de bijeenkomst ontvangt u dan meer informatie over het programma en de locatie.

Snel antwoord op uw vragen

Ik maak me zorgen over mijn zus, maar ze wil niets vertellen over de behandeling die ze krijgt.

U zou haar kunnen vragen of u een keer met haar mee mag gaan als ze een afspraak met haar behandelaar heeft. Dan kunt u daar vragen stellen in het bijzijn van uw zus. Wil ze dat niet, dan is een gesprek met de familievertrouwenspersoon een optie. Hij kan u advies geven hoe hiermee om te gaan.

Ik ben als familielid niet tevreden over de samenwerking met de medewerkers. Wat kan ik daaraan doen?

Wij adviseren u als familie of naaste om eerst contact te zoeken met deze hulpverleners en de samenwerking te bespreken. Vertel wat uw verwachtingen over de samenwerking zijn. De hulpverleners kunnen vertellen wat ze van u verwachten. Vraag er gerust naar als dit niet gebeurt of niet duidelijk is. Het is belangrijk dat de wederzijdse verwachtingen helder zijn en dit naar elkaar uit te spreken. Komt u er niet uit, dan kunt u altijd een afspraak met de familievertrouwenspersoon maken om met hem de mogelijkheden door te nemen.

Mijn zoon is opgenomen, kan ik daar eens met iemand over praten?

Ja, dat kan. U kunt deze vraag stellen aan de hulpverleners van uw zoon. Maar een gesprek met de huisarts of met de familievertrouwenspersoon is ook een mogelijkheid.

Hoe kom ik in contact met een patiëntenvertrouwenspersoon?

U kunt de patiëntenvertrouwenspersoon op de volgende manieren bereiken:
Per e-mail:    helpdesk@pvp.nl
Telefonisch: 0900 444 8888 (10 cent/pm)
Website:        pvp-online.nl

Wat doet een patiëntenvertrouwenspersoon?

Een patiëntenvertrouwenspersoon komt op voor uw belangen. Iedereen die in behandeling is bij GGZ Drenthe kan een beroep op hem of haar doen. De vertrouwenspersoon informeert u over de rechten die u heeft. U kunt bij hem/haar terecht met vragen, als u klachten heeft, of als u ontevreden bent over de hulpverlening.

Alle vragen