Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Vanaf 1 januari 2022 worden ggz-behandelingen betaald volgens het zorgprestatiemodel. In onderstaand filmpje wordt kort uitgelegd wat dat betekent.


Hoe werkt het zorgprestatiemodel?

Uw behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een zorgverlener. Of een aantal dagen en nachten in een kliniek. In het zorgprestatiemodel heten al deze losse onderdelen zorgprestaties. De zorgprestaties staan op de rekening die GGZ Drenthe aan de zorgverzekeraar stuurt. Op basis hiervan weet de zorgverzekeraar wat hij aan GGZ Drenthe moet betalen. 

Welke zorgprestaties zijn er?

Er zijn verschillende soorten zorgprestaties:

  • Consulten. Dit zijn de gesprekken, fysiek of online, die u heeft met uw behandelaar. 
  • Groepsconsulten. U praat met de behandelaar in een groep met anderen.
  • Verblijfsdagen. Een dag en nacht in een kliniek is een verblijfsdag. 

Soms is bij een consult iets extra’s nodig. Bijvoorbeeld een tolk. Of reistijd omdat uw behandelaar bij u thuis was. Deze zorgprestaties heten “toeslagen”. Deze worden als dat van toepassing is bij een consult of een verblijfsdag opgeteld.

Hoe zie ik de zorgprestaties van mijn behandeling?

Het is belangrijk dat het voor u duidelijk is voor welke zorg er is betaald. Daarom ziet u op het declaratieoverzicht van uw zorgverzekeraar uit welke zorgprestaties uw behandeling bestond. Uw zorgverzekeraar kan u helpen om uw declaratieoverzicht te begrijpen. Het declaratieoverzicht is terug te vinden via de “mijn omgeving” van de zorgverzekeraar en vaak ook via de eigen risico overzichten die u van de zorgverzekeraar ontvangt.

Eigen risico

Ggz-behandelingen voor patiënten ouder dan 18 jaar worden meestal vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering moet u eigen risico betalen. GGZ Drenthe stuurt maandelijks rekeningen over de zorgprestaties van uw behandeling naar de zorgverzekeraar. Het hangt af van uw zorgverzekeraar, wanneer u precies eigen risico moet betalen. Wij raden u aan bij uw zorgverzekeraar hiernaar te informeren, zodat u niet verrast wordt.

Wat kost mijn behandeling?

Wanneer uw behandeling begint is het niet meteen duidelijk hoe uw behandeling er uit gaat zien. Of hoe lang het gaat duren. Daarom is vooraf meestal niet bekend hoeveel uw behandeling in totaal gaat kosten. Het is vooraf wel duidelijk hoeveel elk onderdeel van de behandeling kost. Voor elk los onderdeel van de behandeling (de zorgprestaties) is een prijs afgesproken. De overheid heeft berekend hoeveel elke zorgprestatie maximaal mag kosten.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592- 74 14 14.

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.