Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Individuele Plaatsing en Steun (IPS) bij werk en opleiding is een manier om betaald werk of een opleiding te vinden of te behouden. Re-integratie met IPS is speciaal voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bij het kiezen van arbeid en opleiding houden we rekening met uw persoonlijke voorkeuren, kwaliteiten, mogelijkheden en ervaring. Van deze methode is wetenschappelijk vastgesteld dat het bij de meeste mensen een positief resultaat heeft. 

IPS is onderdeel van uw behandeling bij GGZ Drenthe. U krijgt een trajectbegeleider die samen met u een werkplan maakt. Daarin staan arbeidsmogelijkheden, afspraken met werkgevers of scholen en welke ondersteuning u nodig heeft. Bij IPS gaat u direct aan de slag; we proberen dat u na een paar weken al een gesprek met een werkgever of een opleidingsinstituut kunt hebben. Doelstelling is zo snel mogelijk de stap naar passend werk en/ of opleiding te maken. Al doende ontdekt u wat u leuk vindt en welke training er nodig is. De steun van uw familieleden en naasten is belangrijk. In overleg kunnen familie of andere naasten betrokken worden bij het IPS-traject.

Wat levert het op? 

Werk is voor iedereen belangrijk. Als u werkt, krijgt u inkomen. Maar ook zelfvertrouwen, ontwikkelingsmogelijkheden en sociale contacten. Door te werken kunnen veel mensen beter omgaan met psychische problemen. Werken helpt bij het herstel en behoud van psychische gezondheid. En met de juiste ondersteuning is betaald werk mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat met IPS meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk komen en blijven, in vergelijking  tot andere re-integratie trajecten.

Praktische zaken

IPS is voor mensen die in behandeling zijn bij een (Forensisch) FACT-team, Optimaal Leven of het Vroege Interventie Psychose (VIP)-team van GGZ Drenthe en die een wens voor betaalde arbeid of opleiding hebben. De trajectbegeleider kan ook helpen bij praktische zaken, zoals de invloed van werk of studie op uw inkomen. Of bij contacten over een uitkering. Uw behandelaar kan u aanmelden voor re-integratie met IPS. 

Een vraag stellen over IPS

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.