Consultatie is het meedenken en praktisch advies geven aan professionals die te maken hebben met cliënten/patiënten met psychische klachten en bijbehorend gedrag, lastige kwesties of een niet-pluis gevoel.
Zorgprofessionals zoals, huisartsen/POH-GGZ of zorgprofessionals in de VVT, kunnen daarnaast ook consultatie aanvragen voor:
- advies over medicatie
- wel of geen indicatie voor multidisciplinaire ggz-behandeling
- een patiënt ná behandeling bij GGZ Drenthe, ter voorkoming van her-aanmelding en mogelijke wachttijd (bij dezelfde hulpvraag en binnen een jaar na ontslag)
- het opfrissen van uw kennis over een eerdere behandeling
Waarom consultatie aanvragen?
Het met elkaar bespreken van uw vragen of het probleem kan al een deel van de oplossing zijn. Na consultatie kunt u als professional zelf weer verder. Zo kunnen we samen voorkomen dat mensen die dat niet (direct) nodig hebben verwezen worden naar de specialistische ggz.
Wie kan consultatie aanvragen?
Consultatie over volwassenen en ouderen (18+)
- Huisartsen / POH-GGZ
- Gemeenten / sociaal domein
- Verpleeg-/verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)
- Andere domeinen, zoals ziekenhuizen, verstandelijk gehandicaptenzorg of beschermd wonen.
Consultatie over kinderen en jongeren (18-)
- Gemeenten uit de regio Noord-Midden Drenthe
- Gemeenten uit de regio Zuid-Drenthe
Diverse vormen van consultatie
Consultatie kan bestaan uit telefonisch overleg van maximaal 60 minuten, of een reactie per e-mail indien passend bij de consultatievraag.
Goed om te weten
- Consultatie gaat niet over spoedvragen.
- Consultatie gaat over een patiënt/cliënt die niet verwezen is naar, of in zorg is bij GGZ Drenthe.
- Consultatie is altijd een advies; de (huis)arts blijft medisch eindverantwoordelijk.
- We denken mee over de casus op basis van het gesprek. We nemen de casus niet over als u belt.
- De persoon over wie het gaat komt door de consultatie niet bij ons in zorg en de consultatie gaat dus niet ten laste van diens eigen risico.
- Aan consultatie zijn kosten verbonden. Voor gemeenten en sociaal domein geldt dat de zorgverzekeraars de kosten aan GGZ Drenthe vergoeden. Deze worden niet doorbelast; gemeenten en sociaal domein ontvangen dus geen rekening.
Heeft u een consultatievraag?
Neem dan contact op met het Aanmeld- en Informatiecentrum GGZ Drenthe (AIC), bereikbaar op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur via (0592) 74 14 00. Het AIC brengt u op basis van uw vraag in contact met de juiste zorgprofessional.
Snel reactie
De meeste vragen kunnen we snel beantwoorden. Bij uitgebreidere casuïstiek of gemeente-specifieke vragen maken we een terugbelafspraak.