Titel onderzoek
Project Voices; een dagboekstudie naar de karakteristieken van stemmen bij psychotische en dissociatieve stoornissen
Start onderzoek
Onderzoekers
Vera de Vries, GGZ Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen (foto)
Prof. dr. Marieke Pijnenborg, GGZ Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen
Prof. dr. Rafaele Huntjens, Rijksuniversiteit Groningen
Judith Bakker, GGZ Drenthe
Over het onderzoek
Psychotische en dissociatieve stoornissen worden beschouwd als verschillende stoornissen waarvoor verschillende behandelingen nodig zijn. In de praktijk blijkt het soms echter lastig om beide stoornissen van elkaar te onderscheiden doordat er een overlap is in symptomen. Eén van de symptomen die in beide stoornissen vaak voorkomt is het horen van stemmen. Er is nog geen consensus over of en hoe de karakteristieken van gehoorde stemmen verschillen tussen mensen met een dissociatieve stoornis en mensen met een psychotische stoornis.
Trauma in de kindertijd wordt gezien als een risicofactor voor het ontwikkelen van zowel dissociatieve stoornissen als psychotische stoornissen. Traumatische ervaringen in de kindertijd worden ook geassocieerd met het ontwikkelen van stemmen en zijn mogelijk van invloed op de eigenschappen van deze stemmen.
In deze studie hopen wij meer te weten te komen over de verschillen en overeenkomsten in de karakteristieken van stemmen tussen beide stoornissen en over de rol die traumatische ervaringen in de kindertijd hierin spelen.
Er wordt samengewerkt met de TOP GGZ afdeling Langdurige Zorg en het Traumacentrum van GGZ Drenthe. In totaal zoeken wij 93 deelnemers met een dissociatieve of psychotische stoornis die stemmen horen. Zij zullen worden opgedeeld in drie groepen: 1. mensen met een dissociatieve stoornis (met trauma in de kindertijd); 2. mensen met een psychotische stoornis met trauma in de kindertijd; en 3. mensen met een psychotische stoornis zonder trauma in de kindertijd. Alle deelnemers houden gedurende tien dagen dagboekmetingen bij over de karakteristieken van hun stemmen. Deze dagboekmetingen vullen zij vijf keer per dag in via een applicatie op hun mobiele telefoon. Daarnaast zullen er twee metingen worden gedaan op een locatie van GGZ Drenthe.
Onze hypothese is dat we geen verschillen in de eigenschappen van stemmen zullen vinden tussen dissociatieve en psychotische stoornissen, maar dat er wel verschillen zullen zijn tussen de groepen met en zonder trauma in de kindertijd. Zo verwachten we bijvoorbeeld dat mensen met trauma in de kindertijd (groep 1 en 2) meer kinderstemmen zullen horen en meer stemmen horen die hen opdrachten geven dan mensen zonder trauma (groep 3).
Samenwerking
Rijksuniversiteit Groningen
Looptijd onderzoek