Ervaringsdeskundige
Iemand die zelf in behandeling is geweest
Bij GGZ Drenthe werkt een aantal ervaringsdeskundigen. Daarnaast lopen er mensen stage. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf in behandeling is geweest -of nog is- bij een ggz-instelling. Hij of zij weet dus wat het is om psychische problemen te hebben. Ervaringsdeskundigen hebben een opleiding gevolgd waarin ze hebben geleerd hoe ze deze ervaring kunnen inzetten om ook anderen te helpen met het oplossen van hun problemen. Ervaringsdeskundigen worden ook wel ervaringswerker genoemd.
Extra hulp
Last hebben van een psychisch probleem kan zwaar zijn. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om hier mee om te gaan. Of ze voelen zich onbegrepen. Een ervaringsdeskundige biedt patiënten extra ondersteuning bij hun herstel. Hij of zij kan zich door zijn of haar ervaring goed inleven in de problematiek. Daardoor voelen patiënten zich gesteund. Dit vertrouwen helpt mensen bij het versterken van hun eigen kracht.
Kennis en ervaring
De ervaringsdeskundige en de behandelaar delen hun kennis en ervaring om zo tot een betere behandeling te komen. Daarnaast is de ervaringsdeskundige een bemiddelaar tussen patiënt en behandelaar. Wanneer de patiënt het gevoel heeft dat de behandelaar hem of haar niet goed begrijpt, dan probeert de ervaringsdeskundige een oplossing te vinden. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar. Het is voor de patiënt fijn om een bondgenoot te hebben die zijn of haar problemen vanuit ervaring herkent en begrijpt.
De HOECsteen
De HOECsteen (Herstel Ondersteunend Educatie Centrum) is een kweekvijver voor onderlinge steun en kennisuitwisseling over ervaringsdeskundigheid. De HOECsteen organiseert regelmatig activiteiten.
Ervaringsdeskundigen helpen mee met verschillende projecten. Vaak gaat het hierbij om het geven van voorlichting en het begeleiden van patiënten.
Een vraag stellen aan HOECsteen
Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag: