Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Onderzoek Virtual Reality in de Forensische Psychiatrie

Onderzoekers

Gretha Boersma (foto)
Mirjam van Enthoven
Anne Boegschoten
Harmke van der Bijl
Amber van der Lande
Alexander Moens
Marike Lancel

Over het onderzoek

Voor patiënten die behandeld worden binnen de gesloten deuren van een forensische instelling kan het oefenen met “nieuw” gedrag een uitdaging zijn. Virtual reality (VR) kan hiervoor extra mogelijkheden bieden. In hoeverre VR toepassingen daadwerkelijk effectief en van toegevoegde waarde zijn voor onze FPK patiënten wordt onderzocht.

Agressietraining in VR (VRAPT)
VR agressiepreventie training, VRAPT, is ontwikkeld in de FPC van Mesdag Kliniek en daar getest op effectiviteit in een randomized control trial in FPCs (Klein Tuente et.al.  2018; 2020). Tijdens de VRAPT training worden patiënten geconfronteerd met gedragingen van virtuele mensen in sociale situaties die agressie zouden kunnen opwekken. Omdat de patiënten populatie binnen de FPK Assen op een aantal punten verschillend is van de FPC locaties waarin de RCT uitgevoerd werd, onderzoeken we het effect van VRAPT op reactieve agressie niveaus bij patiënten van de FPK Assen.

Ontspanning met behulp van VR (VRelax)
VRelax is een virtual reality tool gericht op stressverlaging met 360 graden video’s van natuurlijke omgevingen van hoge kwaliteit en met interactieve elementen die de aandacht voor deze omgevingen verhogen. Dit onderzoek is erop gericht om de toegevoegde waarde van het gebruik van VRelax voor patiënten die langdurig behandeld worden binnen de forensische psychiatrie van GGZ Drenthe. Hierbij zullen we ons eerst richten op de afdeling waar stressreductie mogelijk het meest relevant is, de Forensische High Intensive en Care. De belangrijkste vraag is of VRelax de patiënt in staat stelt om ervaren spanning te verlagen. Dit wordt onderzocht door het bestuderen van (1) de ervaringen van de individuele patiënten met VRelax, (2) de directe effecten van VRelax op het ervaren spanningsniveau, (3) de effecten op het aantal incidenten en dwangmaatregelen op de afdeling.

Zedenbehandeling in VR
De FPK Assen neemt als onderdeel van het expertpanel en als externe pilot locatie deel aan een KFZ gefinancierd onderzoek van de FPC Pompestichting. Tijdens dit project werd een ‘add-on’ behandeling ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt word van een Virtual Reality (VR) omgeving voor zedendelinquenten met een pedofiele voorkeur. De werkzaamheid en de toepasbaarheid van deze add-on behandeling wordt in een samenwerkingsproject van FPC Pompestichting,  de Rooyse Wissel, en de FPK Assen onderzocht.

Overige informatie

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.