Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Een studie naar de kosteneffectiviteit van groeps-schematherapie aangevuld met psychomotorische therapie bij ouderen met een persoonlijkheidsstoornis. 

Onderzoekers

Drs. A. Lugtenburg (foto), GGZ Drenthe, onderzoeksleider Ouderenpsychiatrie GGZ Drenthe

Prof. dr. R.C. Oude Voshaar, Universitair Centrum Psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen, hoofdonderzoeker

Martine Veenstra, onderzoeksassistent

Over het onderzoek

Persoonlijkheidsstoornissen zijn stoornissen waarbij mensen als gevolg van kenmerkende karaktereigenschappen telkens vastlopen in hun dagelijks leven en kampen met chronische emotionele problemen. Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan vroeg in het leven. De persoon ontwikkelt specifieke karaktertrekken om zich te kunnen handhaven in een ziekmakende of verwaarlozende omgeving.

Lange tijd werd gedacht dat persoonlijkheidsstoornissen onbehandelbaar waren. Inmiddels weten we beter. Behandeling is belangrijk omdat patiënten ernstig lijden onder hun gedrag en een groot beroep doen op onze gezondheidszorg.

Eén op de drie ouderen die verwezen worden naar de ouderenpsychiatrie kampt met een persoonlijkheidsstoornis. In de praktijk richt de behandeling zich dan vaak alleen op symptomen die uit de persoonlijkheidsstoornis voortvloeien, bijvoorbeeld door het bieden van langdurige ondersteunende begeleiding, zonder dat het probleem bij de wortel aan te pakken.

Schematherapie is een effectieve behandeling voor volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis, en vermoedelijk ook bij ouderen. Bij ouderen kan het effect worden vergroot door de therapie in groepen aan te bieden en te verrijken met zogenaamde experiëntiële technieken, waaronder psychomotorische therapie (ervaringsgericht leren). 

Onderzocht wordt of groeps-schematherapie, aangevuld met psychomotorische therapie een (kosten)effectieve behandeling is voor ouderen met een persoonlijkheidsstoornis. De verwachting is dat de interventie voor 60-plussers met een persoonlijkheidsstoornis leidt tot een significant sterke afname van psychische en lichamelijke klachten en een betere kwaliteit van leven dan de gebruikelijke zorg.

Samenwerkingspartners

Dimence
Lentis
Mediant
Van Andel
Universitair Centrum Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.