Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Gestart 2012

Titel onderzoek

Metacognitive Reflection and Insight Therapy (MERIT)

Onderzoekers

Dr. Marieke Pijnenborg, GGZ Drenthe Psychosecircuit, Rijksuniversiteit Groningen
Dr. Lex Wunderink, GGZ Friesland
Dr. Mark van der Gaag, Parnassia
Dr. Frank van Es, Universitair Medisch Centrum  Groningen
Dr. Rikus Knegtering, Lentis
Wim de Vogel, DimenceArthur van Gool, Yulius
Steven de Jong (uitvoerend onderzoeker)
Rozanne van Donkersgoed (uitvoerend onderzoeker)

Onderzoek

Een onderzoek naar metacognitieve vaardigheden. Dit onderzoek is de eerste gecontroleerde studie naar een veelbelovende nieuwe therapie, voor inzet in Nederland en wereldwijd. Ook het Roudebush Veterans Medical Hospital, Indianapolis, VS participeert hierin.

Metacognitie is het vermogen na te denken over je eigen gedachten en gevoelens én deze informatie gebruiken om je gedrag aan te sturen. Uit eerder onderzoek blijkt dat ruim de helft van de mensen met een stoornis in het psychosespectrum beperkingen heeft in de metacognitieve vaardigheden. Deze tekorten in de metacognitieve vaardigheden zijn lastig voor de deelname in de maatschappij. Zij gaan samen met meer hinder van psychotische symptomen, een lagere subjectieve kwaliteit van leven, slechtere arbeidsprestaties en problemen in het sociaal verkeer.

De Amerikaanse psycholoog en onderzoeker Paul Lysaker heeft een behandeling ontwikkeld om metacognitieve vaardigheden te verbeteren: de herstelgerichte psychotherapie MERIT (Metacognitive Reflection and Insight Therapy). Centraal in deze individuele psychotherapie staat het verbeteren van metacognitieve vaardigheden, met in het verlengde daarvan het inbedden van de psychische problemen in het eigen verhaal. Hiermee past de behandeling zeer goed binnen de herstelgerichte benadering van het Psychosecircuit van GGZ Drenthe.

Doel van het onderzoek is het vertalen van deze innovatieve therapie in het Nederlands en de effectiviteit ervan voor de behandeling van mensen met een psychotische kwetsbaarheid te onderzoeken.

Afgerond

Dit onderzoekt loopt.

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.