Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Preventie van ernstige psychische klachten: focus op negatieve symptomen en verbetering psychosociaal functioneren met behulp van IPS.

Start onderzoek

2017

Onderzoekers

Uitvoerend onderzoeker:
Daan Jan Kuis, MANP, GGZ Drenthe (foto)

Hoofdonderzoeker:
Prof. Dr. Marieke Pijnenborg (GGZ Drenthe, Rijks Universiteit Groningen)

Over het onderzoek

Mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA) zijn vaak langdurig afhankelijk van de 
geestelijke gezondheidszorg. Door het vroegtijdig opsporen van mensen met een hoog risico op de ontwikkeling van ernstige psychische aandoeningen en het bieden van passende interventies kan het beloop positief worden beïnvloed. De hoogrisicofase gaat samen met een verminderde kwaliteit van leven. Momenteel wordt hoogrisico vastgesteld op basis van de aanwezigheid van subklinische psychotische symptomen en een vermindering van psychosociaal functioneren (inclusief werk en opleiding). De standaardbehandeling bestaat momenteel uit cognitieve gedragstherapie gericht op subklinische psychotische symptomen. Er is echter een subgroep die ondanks deze interventie toch psychotisch wordt en/ of bij wie het psychosociaal functioneren verminderd blijft. Uit onderzoek blijkt dat negatieve symptomen een additionele voorspeller zijn van een slecht beloop.

Doelen van het voorgestelde onderzoek zijn:
In de eerste fase van het onderzoek wordt aan de hand van gegevens van 100 deelnemers vastgesteld vanaf welke mate van negatieve symptomen er sprake is van een additioneel risico op een slecht beloop. In de tweede fase wordt in een pilot studie in de vorm van een randomized controlled trial onderzocht of een activerende interventie gericht op het behouden of vinden van werk of opleiding (Individuele Plaatsing en Steun; IPS) leidt tot een betere prognose bij de hoogrisico groep met negatieve symptomen in termen van transitie naar een psychose, psychosociaal functioneren en kwaliteit van leven.

Samenwerking

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.