Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Sociale cognitietraining in Virtual Reality (DiSCoVR) voor mensen met een psychotische aandoening.

Start onderzoek

2016

Onderzoekers

Saskia Nijman, GGZ Drenthe (foto)
Prof. Dr. Marieke Pijnenborg, GGZ Drenthe Psychosecircuit, Rijksuniversiteit Groningen
Dr. Esther Sportel, GGZ Drenthe
Wim Veling, UMCG


Over het onderzoek

Sociale Cognitie
Bij mensen met een psychotische aandoening komen problemen in sociale situaties vaak voor; het kan lastig voor hen zijn om in te schatten wat een ander voelt of denkt. Om dit te verbeteren hebben wij een training in Virtual Reality (VR) ontwikkeld, DiSCoVR genaamd. Door anderen beter te begrijpen, leren deelnemers om beter in te schatten wat een handige manier is om sociaal contact aan te pakken.
 
Virtual Reality
VR biedt een veilige, maar tegelijkertijd realistische manier om te oefenen met sociaal contact. Deelnemers kunnen dus zonder angst om af te gaan verschillende reacties uitproberen. Ook kan de omgeving en het niveau worden afgestemd op de deelnemer.
 
Training
DiSCoVR bestaat uit 16 sessies, waarbij geoefend wordt met sociale situaties in VR. De training wordt gegeven door een psycholoog, die coacht en feedback geeft, maar ook samen met de deelnemer persoonlijke sociale doelen kiest. De training bestaat uit drie onderdelen:

Herkennen van emoties in het gezicht
Begrijpen van sociale situaties en de acties, gedachten en gevoelens van anderen;
Het bovenstaande in praktijk brengen door te oefenen in interacties met virtuele mensen.
 
Onderzoek
In 2018 zijn wij gestart met een ‘Randomized Controlled Trial’, waarin wij DiSCoVR vergelijken met een VR Ontspanningstherapie (‘VRelax’). Wij zoeken in totaal 100 deelnemers van 18-65 met een psychotische aandoening en problemen in de sociale cognitie. Er worden drie metingen afgenomen: voor de training, direct na de training, en drie maanden later. Hierbij kijken we vooral naar sociale cognitie en het sociale functioneren.

Samenwerking

Onderzoek afgerond

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.