Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Oog voor de toekomst op het jubileumcongres van De Evenaar

woensdag 14 februari 2018

Op donderdag 15 maart viert De Evenaar, centrum voor transculturele psychiatrie, het 15-jarig bestaan met een jubileumcongres. Blikvangers in het programma zijn emancipatieprijswinnaar Gloria Wekker, hoogleraar Rolf Kleber en psychiater Geert Smid van Centrum’45. Thema van het congres is “Met het oog op de toekomst”. Bezoekers krijgen een gevarieerd programma voorgeschoteld waarin nieuwe inzichten en ontwikkelingen in onderzoek, zorg en maatschappij worden gepresenteerd. 

Emeritus hoogleraar antropologie Gloria Wekker is een veelgevraagd spreker over onderwerpen als emancipatie en racisme en draagt ook de transculturele psychiatrie een warm hart toe. Haar vorig jaar verschenen boek Witte Onschuld deed veel stof opwaaien, omdat zij stelde dat ons koloniale verleden verweven is in onze denkbeelden en cultuur. Wat betekent dat voor onze maatschappij en hoe kunnen we verder de toekomst in als het gaat om de grote tegenstellingen in het vluchtelingendebat?

Hoogleraar psychotraumatologie Rolf Kleber is bekend als promotor van vele onderzoekers op het gebied van de transculturele psychiatrie, zoals Ruud Jongedijk en Hans Rohlof. Hij deed zelf onderzoek en superviseerde onderzoek naar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, natuurrampen, de effectiviteit van psychotherapie bij trauma-gerelateerde stoornissen en de psychische gezondheid van asielzoekers en vluchtelingen.

Psychiater Geert Smid is plaatsvervangend A-opleider en senior onderzoeker bij Centrum’45. Zijn specialisaties zijn epidemiologie, diagnostiek en behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en traumatische rouw. Hij is behandelcoördinator van een dagbehandeling rondom traumatische rouw, waarin een cultuursensitieve benadering van het verlies van een dierbare centraal staat.

Workshops over behandeling of maatschappij
In het middagprogramma kunnen bezoekers hun kennis verrijken met korte lezingen over onderzoek of in interactieve workshops over behandeling of maatschappelijke onderwerpen. De laatste ontwikkelingen over innovatief onderzoek zoals 3MDR, effecten van ouders met PTSS op kinderen, invloed van trauma op culturele identiteit en cultural neuroscience passeren de revue.

Internationaal gerespecteerd centrum voor hulp bij psychische problemen
De Evenaar is het centrum voor transculturele psychiatrie van GGZ Drenthe, dat dit jaar 15 jaar psychiatrische zorg verleent aan asielzoekers, vluchtelingen en migranten. Het centrum is in die periode gegroeid van een dagbehandeling met 5 medewerkers tot een internationaal gerespecteerd centrum met 40 medewerkers, een polikliniek en een dagbehandeling en locaties in Beilen en Leeuwarden. 

Informatie en aanmelden
www.ggzdrenthe.nl/jubileumevenaar