Spring naar navigatie Spring naar inhoud

De context meenemen in de behandeling en begeleiding van mensen

"Samen kijken naar wat mensen nodig hebben om hun leven zo goed mogelijk te kunnen inrichten en meer regie te kunnen ervaren over hun eigen leven."

Rolinda Donker, |

Rolinda werkt als orthopedagoog-generalist bij Optimaal Leven. Hier werkt zij samen met zorginstellingen, huisartsen, verzekeraars en gemeenten aan de behandeling van patiënten met ernstige psychiatrische problematiek. 

Verbinding zoeken 
Mensen met langdurige psychische problemen ontvangen vaak hulp vanuit verschillende organisaties. Binnen Optimaal Leven, een samenwerking tussen zorginstellingen, huisartsen, verzekeraars en gemeenten, kijken we samen met de cliënt vanuit één team naar wat hij of zij nodig heeft om een betere kwaliteit van leven te ervaren. Dat kan bijvoorbeeld over psychische gezondheid gaan, maar ook over lichamelijke gezondheid, werk en inkomen en sociale relaties. Door vanuit één team te werken kan deze hulp beter op elkaar worden afgestemd. 

“Ik ben altijd op zoek naar verbinding met anderen, want we moeten het samen doen. Dat geldt niet alleen voor het werk, maar ook voor de maatschappij als geheel,” begint Rolinda haar verhaal. “Iedereen zit op z’n eigen eilandje, ik hoop dat we elkaar in de toekomst weer meer gaan opzoeken. Vanuit Optimaal Leven proberen we deze verbinding actief op te zoeken met elkaar.” 

Schotten weghalen 
“Door de samenwerking die we dankzij Optimaal Leven aan kunnen gaan, zijn de schotten weg tussen een aantal organisaties, waardoor hulp sneller ingezet kan worden. We werken met de zogeheten EPA-doelgroep. Dit zijn mensen die vaak langdurige psychische zorg nodig hebben en op meerdere gebieden in het leven zijn vastgelopen,” gaat Rolinda verder. “De meeste cliënten wonen zelfstandig of begeleid zelfstandig – ze zouden in principe je buurman kunnen zijn. Het is fijn om met meerdere partijen laagdrempelig te kunnen kijken naar de zorg die mensen nodig hebben. Dit voorkomt onnodig wachten. Doordat we kortere lijnen hebben, begrijpen we elkaar ook veel beter.” 

Het verschilt per cliënt wie deel uitmaakt van dat team. “Het hangt er echt vanaf wat iemand nodig heeft. In het team zitten meerdere disciplines waarbij iedereen vanuit zijn eigen expertise meekijkt. Bijvoorbeeld verpleegkundigen, trajectbegeleiders, verpleegkundigen, gz-psychologen en ervaringsdeskundigen. Het voordeel van een team met meerdere disciplines is dat er breed gekeken kan worden naar de zorg die iemand nodig heeft.” 

Herstelgericht behandelen 
Binnen Optimaal Leven is de herstelvisie een erg belangrijke pijler. “De ervaringsdeskundigen houden ons scherp op deze pijler. We proberen zoveel mogelijk wijkgericht te werken en onze drempel richting de mensen zo laag mogelijk te houden,” vertelt Rolinda. 

“We proberen mensen zo kort als nodig is in zorg te houden en weer richting herstel te bewegen. Het betrekken van de wijkteams en het voorliggend veld in de zorg, maakt dat we mensen snel kunnen doorverwijzen naar een lichtere vorm van zorg, wat bevorderend kan werken voor het herstel. Door de kortere lijnen kan ook snel weer naar ons opgeschaald worden als dit nodig is. Deze korte lijnen zorgen ervoor dat mensen niet onnodig lang hoeven wachten op de zorg en dat komt de mensen ten goede.” 

Orthopedagogische blik 
Rolinda is orthopedagoog-generalist. “Als orthopedagoog of orthopedagoog-generalist word je opgeleid om vooral de context mee te nemen in de behandeling en begeleiding van mensen. Het verstevigen en ondersteunen van het netwerk heeft een positieve uitwerken op mensen. Daarnaast zijn wij ook opgeleid in de richting van ontwikkelingsgericht werken,” legt Rolinda uit.  

“Wat dat betreft is mijn visie op zorg ook een beetje gevormd door mijn broer, die geclassificeerd is met schizofrenie. Ik merkte dat zijn behandelaars soms te snel aanstuurden op een diagnose of classificatie en dan dacht ik: kijk nu eerst eens wat breder. Wie is dit en waar komt hij vandaan? Wie zijn belangrijk in zijn netwerk? De medische blik was destijds bij hem te dominant aanwezig. Gelukkig wordt binnen GGZ Drenthe de visie breed gedeeld dat de orthopedagogische blik belangrijk is, dus dat is ontzettend fijn. Het voelt soms nog wel een beetje als pionieren, want binnen GGZ Drenthe ben ik de enige orthopedagoog-generalist binnen de GGZ 18+, maar ik krijg alle vrijheid om zelf invulling te geven aan mijn rol.” 

Samenspel van disciplines 
Rolinda haar orthopedagogische blik is al meermaals van doorslaggevende factor geweest. “Zo was er een vrouw die op zichzelf woonde en van wie ik het gevoel had dat ze overvraagd werd. Toen hebben we haar sociaal-emotioneel ontwikkelingsniveau in beeld gebracht en mijn gevoel bleek te kloppen. Uiteindelijk is ze naar een beschermde woonvorm gegaan waar ze veel beter tot haar recht komt.” 

Aan de andere kant kan Rolinda veel leren van andere disciplines. “GZ-psychologen hebben vanuit hun opleiding bijvoorbeeld meer kennis over diagnostiek en ze zitten van nature wat meer aan de behandelkant. Daarom ben ik nu bezig met een opleiding tot cognitief gedragstherapeut, want dan leer ik die kant ook weer wat beter kennen. En psychiaters bekijken zaken vaak door een medische bril. Een probleem kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een schildklier die niet goed werkt. Daarom is het zo goed om met elkaar een team te vormen rond de cliënt.” 

Meer weten? 
Bekijk voor meer informatie over Optimaal Leven, deze pagina