Spring naar navigatie Spring naar inhoud

IPS-traject helpt (ex) patiënten aan het werk

"Iedereen een kans op een reguliere baan binnen de maatschappij."

Carina | IPS-begeleider

Vanuit het netwerk van GGZ Drenthe zitten rond de 100 deelnemers in een IPS-traject, dat hen helpt bij het vinden en behouden van betaald werk. (IPS) Trajectbegeleider Carina : "IPS (Individuele Plaatsing en Steun) draagt eraan bij dat iedereen binnen onze brede doelgroep een kans krijgt op een reguliere baan binnen de maatschappij." En het werkt, zo is Robin sinds eind vorig jaar orderpicker bij het Jumbo-distributiecentrum in Beilen. "Vanaf dag één zien zij mij als Robin, de collega. Mijn achtergrond is nooit in beeld geweest. Het voelt geweldig", zegt hij.

Carina wil graag meer bekendheid voor IPS en de mogelijkheden die dit biedt. De IPS-methodiek wordt sinds een aantal jaar toegepast. "Het begint met het opstellen van een arbeidsprofiel. Dit doen we samen met de kandidaat. Aan de basis liggen twee vragen: wat wil je? Wat kan je?" Het betreft kandidaten met veelal een ernstige psychiatrische achtergrond. Niet de makkelijkste doelgroep, zeker niet richting de arbeidsmarkt. "Zwart/wit gezegd is het belangrijk dat je iemand serieus neemt in zijn of haar wens en niet begint met de vraag; zou je dat nu wel doen? Zorg eerst maar dat je je medicatie op orde hebt."

Laagdrempelig
In de praktijk verloopt dit veelal een stuk genuanceerder, gelukkig. De toegevoegde waarde vanuit het IPS-traject is dat de (IPS) trajectbegeleiders allereerst kennis hebben van de geschiedenis van de persoon in kwestie. Veelal heeft hij/ zij een stevig psychiatrisch verleden. Daarnaast zijn zij contactpersoon richting organisaties zoals uitkeringsinstanties of gemeenten en bedrijven. De zoektocht naar een baan werpt regelmatig drempels aan regeltjes op (wat zijn de consequenties voor mijn uitkering?, wat voor contract krijg ik?).

Voor menigeen is het schrijven van een brief een opgave, of het gesprek zelf. "Het is een bijzondere doelgroep, waar nog regelmatig een stigma op rust. Wij helpen om dat stigma weg te nemen, de instap naar werk zo laagdrempelig mogelijk te maken." Dat er voor de werkgever soms subsidie aan verbonden is, kan helpen, maar is lang niet altijd de belangrijkste drijfveer voor bedrijven om te participeren. "Wij zijn dan de gesprekspartner om zowel vooroordelen als voordelen te bespreken. Voor de kandidaat vormen we een vangnet in de wirwar van regelingen en regels. Dan wordt die daardoor niet extra belast."

IPS
IPS is een methode om mensen met een ernstige psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. 

Werkgevers gezocht
Voor diverse kandidaten zijn Carina en haar collega's op zoek naar werkgevers. Heb jij een idee, tip of heb je vragen, neem contact met ons op: aanmeldingen.trajecten@ggzdrenthe.nl of telefonisch met Kim Koudijs, coördinator (IPS) trajectbegeleiding re-integratie. Zij is bereikbaar op het telefoonnummer 06-83106859 of via aanmeldingen.trajecten@ggzdrenthe.nl.