Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Enjoy – Onderzoek naar Herstel door Zingen

Start onderzoek

2020

Onderzoekers

Dr. Esther Sportel (GGZ Drenthe)

Dr. Laura Steenhuis (GGZ Drenthe)

Prof. Dr. Marieke Pijnenborg (GGZ Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen)

Over het onderzoek

Herstel is een centraal begrip in de geestelijke gezondheidszorg. Op de herstelvisie komt steeds meer nadruk te liggen en er wordt met patiënten gewerkt aan zowel persoonlijk, maatschappelijk als symptomatisch/functioneel herstel. Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op herstel, zo kan empowerment herstel bevorderen, terwijl zelfstigma een belemmerende rol kan hebben. Voor mensen met ernstige psychische klachten geldt dat zij zichzelf vaak minder empowered voelen en meer zelfstigma ervaren. Ook kost het hen, door bijvoorbeeld somberheid en negatieve symptomen, meer moeite te participeren in activiteiten.

Voor patiënten met een ernstige psychische aandoening (EPA) biedt GGZ Drenthe de mogelijkheid deel te nemen aan popkoor Enjoy. Dit koor is geen onderdeel van de behandeling, maar een groep mensen die samenkomt om muziek te maken en voor publiek optreedt met deze muziek. Deelname aan het koor stimuleert het hervinden van een eigen identiteit en eigenwaarde, en het hebben van een zinvolle vrijetijdsbesteding. Daarnaast biedt het koor een sociale omgeving waar koorleden actief aan bijdragen, en waar zij gedeelde trots voor voelen. 

In het huidige onderzoek wordt de relatie tussen deelname aan het koor en maatschappelijk en persoonlijk herstel in kaart gebracht. De verwachting is dat deelname aan het koor een direct positief effect heeft op persoonlijk en maatschappelijk herstel, en dat het tevens zorgt voor het verhogen van empowerment en het verlagen van zelfstigma. Vervolgens willen wij ook kijken hoe het stop zetten van het koor tijdens COVID-19 cliënten beïnvloed heeft, en of zij merken dat dit effect heeft op hun ervaren persoonlijk en maatschappelijk herstel.

Samenwerking

Popkoor Enjoy

Looptijd onderzoek

2020 - 2022

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.