Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Een cultureel interview wordt door Centrum voor Transculturele Psychiatrie Noord-Nederland 'De Evenaar' ingezet om een beter beeld te krijgen van iemands situatie. Tijdens dit gesprek besteden we aandacht aan culturele en persoonlijke achtergronden van de patiënt. Dit omdat er in veel culturen anders wordt omgegaan met psychische klachten.

In het culturele interview worden de verschillen tussen het land van herkomst en Nederland goed in kaart gebracht. Het kunnen anticiperen op deze verschillen komt de relatie tussen patiënt en behandelaar ten goede. 

Voorbeelden van onderwerpen die aanbod komen:

  • Betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving
  • Lokale ziekteverklaringen en eigen ziekte-inzicht
  • Hulp zoekgedrag, positie in het gezin, sociale contacten, steun- en krachtbronnen
  • Religie, dagelijks functioneren, houding tegenover Nederlandse hulpverlening

Daarnaast bespreken we:

  • Taal of talen en Nederlandse taalvaardigheid
  • Etnische groep en etnische positie
  • Culturele identiteit van het individu
  • Culturele verklaringen betreffende de ziekte
  • Culturele factoren in de psychosociale omgeving en het functioneren
  • Culturele elementen in de relatie tussen patiënt en hulpverlener

Voor wie?

Patiënten uit een andere cultuur of patiënten die zich daarmee identificeren, komen in aanmerking voor een cultureel interview. Een cultureel interview kan een aanvulling zijn op de behandeling. Ook als de relatie tussen patiënt en behandelaar niet op gang komt, kan iemand aangemeld worden voor een cultureel interview. 

Wat levert het op?

De hulpverlener krijgt beter inzicht in iemands culturele en persoonlijke achtergrond. Met deze kennis ontstaat er meer begrip tussen patiënt en behandelaar. Het cultureel interview verbetert zo de werkrelatie en verhoogt de kansen op een succesvolle behandeling

Praktische zaken

Wanneer iemand niet of nauwelijks Nederlands spreekt, wordt een tolk ingeschakeld.

Een vraag stellen aan De Evenaar

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0593 – 53 58 42.

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.