Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT) is een kortdurende behandeling die kan helpen bij een depressie. IPT gaat over contacten met anderen die voor u belangrijk zijn. Centraal staat dat interpersoonlijke gebeurtenissen een rol spelen bij het ontstaan van een depressie, bijvoorbeeld:

  • Rouw, zoals na het overlijden van een belangrijke persoon;
  • Rolverandering, zoals na een belangrijke gebeurtenis in uw leven (denk aan pensionering of verhuizing);
  • Conflicten, zoals een langdurig of moeilijk oplosbaar conflict met belangrijke anderen;
  • Tekorten, zoals een tekort aan sociale vaardigheden.

Tijdens de behandeling bespreekt u hoe uw contact met anderen verloopt en hoe u dit kunt verbeteren. Dat gebeurt aan de hand van situaties uit uw dagelijks leven en door te oefenen met moeilijke situaties die u tegenkomt. Het doel is uw stemming te verbeteren. U kunt daaraan werken door uw sociaal netwerk uit te breiden òf beter gebruik te maken van het bestaande sociaal netwerk.

Bron: UMCG.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.