Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

ECT (Elektro Convulsie Therapie) wordt door GGZ Drenthe ingezet bij de behandeling van een zware (manische) depressie. De belangrijkste reden voor ECT is wanneer behandeling met medicijnen niet voldoende werkt.  

De behandeling vindt plaats onder kortdurende volledige narcose. Bij ECT wordt een kort elektrisch stroomstootje toegediend. Deze stroom wekt een kunstmatig en gecontroleerd epileptisch insult op, dat voor afgifte van een stofje zorgt (neurotransmitter). Dit geeft herstel van een depressie. 

Door het herhalen van deze behandeling kunnen mensen met bijvoorbeeld een ernstige depressie een verbetering in stemming ervaren of zelfs  geheel herstellen.

Wat levert het op?

Het aantal benodigde behandelingen verschilt per persoon. De meeste mensen zijn geholpen met een kuur van tussen de 6 en 12 behandelingen. Deze worden twee keer per week uitgevoerd. Hierna bestaat de mogelijkheid tot een onderhoudsbehandeling. 

Praktische zaken

Uit onderzoek is gebleken dat ECT uiterst veilig is en de behandeling wordt in het algemeen goed verdragen. U kunt na de behandeling enige hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of lichte verwardheid ervaren. Deze klachten gaan vanzelf over. Indien nodig krijgt u vooraf een pijnstiller of naderhand iets tegen misselijkheid of verwardheid.

Sommige patiënten hebben na de behandeling tijdelijk last van geheugenproblemen. Dat herstelt in de meeste gevallen na beëindigen van de ECT behandeling. Hier staat tegenover dat we veel vaker zien dat het denken en onthouden juist duidelijk verbetert door het opknappen van de depressie.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.