Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Elektro Convulsie Therapie, ofwel ECT, is een behandeling die in de psychiatrie wordt toegepast bij verschillende ziektebeelden, met name depressie. Behandeling met ECT is een mogelijkheid als andere behandelvormen onvoldoende opleveren. 

Bij ECT wordt een korte elektronische stroompuls toegediend. Deze stroom wekt een kunstmatig en gecontroleerd epileptisch insult op, dat voor afgifte van een stofje zorgt (neurotransmitter). Dit geeft herstel van een depressie. 

Door het herhalen van deze behandeling kunnen mensen met bijvoorbeeld een ernstige depressie een verbetering in stemming ervaren of zelfs  geheel herstellen.

Wat levert het op?

Het aantal benodigde behandelingen verschilt per persoon. De meeste mensen zijn geholpen met een kuur van tussen de 6 en 12 behandelingen. Deze worden twee keer per week uitgevoerd. Hierna bestaat de mogelijkheid tot een onderhoudsbehandeling. 

Praktische zaken

Zoals bij iedere behandeling treden er soms ook bijwerkingen op. Direct na de behandeling kan er sprake zijn van spierpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Deze verschijnselen kunnen zo nodig worden voorkomen of bestreden met medicatie. Ook geheugenstoornissen komen voor. Deze herstellen zich in de meeste gevallen na beĆ«indigen van de ECT behandeling.

De beschrijving van ECT geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.