Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Cultuursensitieve (trauma)behandeling jeugd is een behandeling voor jongeren van twaalf tot en met achttien jaar met psychische problemen en een andere culturele achtergrond. De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen die individueel of met familieleden worden gegeven.

Van intake naar behandeling

Voordat we met de behandeling starten, vindt een uitgebreide intake plaats. Het cultureel interview maakt hier deel van uit. Om een goede keuze voor de behandeling te maken, is het belangrijk dat we eerst goed kennismaken. Er is veel aandacht voor iemands achtergrond en zijn/haar verhaal.

Bij GGZ Drenthe geloven we dat iedereen uiteindelijk om kan gaan met de dingen die hij of zij meemaakt. In alle behandelingen bij De Evenaar speelt veerkracht een belangrijke rol. We kijken hoe de jongere zijn of haar veerkracht kan vergroten. Bij wie kan de jongere terecht voor een luisterend oor? Helpt het om anders tegen de situatie aan te leren kijken? Je beter voelen kan ook door meer te bewegen en beter te leren ontspannen.

Ondersteuning familie

Naast behandelgesprekken met de kinderen en jongeren bieden wij ondersteuning aan de ouders van de jongere die in behandeling is. De ouders hebben aparte gesprekken waarin zij kunnen leren hun kind te ondersteunen bij de behandeling. Vaak is de jongere niet de enige in het gezin die last heeft van wat er in het verleden is gebeurd of van stress rond de asielprocedure, maar hebben ouders of broers en zussen dit ook. Het kan dan goed zijn een keer met het hele gezin te praten bij De Evenaar. Dit kan bij de systeemtherapeut.

Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van therapieën, bijvoorbeeld: cognitieve gedragstherapie, EMDR, farmacotherapie, psychotherapie, psycho-educatie, psychomotorische therapie, sociale vaardigheidstraining of systeemtherapie.

Wat levert het op?

We richten ons in het begin vooral op het verbeteren van het contact en het vertrouwen in de mensen uit de directe omgeving. Het einddoel is dat de jongere minder klachten heeft en kan omgaan met zijn/haar gevoelens en de situatie.

Praktische zaken

De jongere komt een keer per twee of drie weken langs voor een gesprek met een psycholoog.

Uitgevoerd door

Centrum voor Transculturele Psychiatrie De Evenaar

De beschrijving van cultuursensitieve (trauma)behandeling jeugd geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen aan De Evenaar

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0593 – 53 58 42. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.