Cultuursensitieve (trauma)behandeling is een behandeling voor mensen met psychische problemen en een andere culturele achtergrond. De behandeling bestaat uit een set therapieën, die in een groep of individueel worden gegeven.
Voordat we met de behandeling starten, vindt een uitgebreide intake plaats. Het cultureel interview vormt hier een onderdeel van. Goed persoonlijk contact en aandacht voor iemands achtergrond staan hierbij centraal. De uitkomsten zijn immers bepalend voor het maken van een keuze voor een behandeling.
Bij GGZ Drenthe geloven we dat iedereen uiteindelijk om kan gaan met de dingen die hij of zij meemaakt. In alle behandelingen bij De Evenaar speelt veerkracht een belangrijke rol. We kijken hoe iemand zijn/haar veerkracht kan vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door actiever te worden, anders tegen de situatie aan te leren kijken of beter met verdriet en boosheid leren omgaan. Maar ook door meer te bewegen en te leren ontspannen. Ook besteden we aandacht aan het aspect zingeving.
Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van therapieën, bijvoorbeeld: cognitieve gedragstherapie, EMDR, farmacotherapie, gesprekstherapie, psycho-educatie, psychomotorische therapie, sociale vaardigheidstraining of systeemtherapie.
We richten ons in het begin vooral op het verbeteren van het contact en het vertrouwen in de mensen uit de directe omgeving. Het einddoel is dat iemand minder klachten heeft, kan omgaan met zijn/haar gevoelens en de situatie.