Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Cultuursensitieve (trauma)behandeling is een behandeling voor mensen met psychische problemen en een andere culturele achtergrond. De behandeling bestaat uit een set therapieën, die in een groep of individueel worden gegeven.

Voordat we met de behandeling starten, vindt een uitgebreide intake plaats. Het cultureel interview vormt hier een onderdeel van. Goed persoonlijk contact en aandacht voor iemands achtergrond staan hierbij centraal. De uitkomsten zijn immers bepalend voor het maken van een keuze voor een behandeling.

Bij GGZ Drenthe geloven we dat iedereen uiteindelijk om kan gaan met de dingen die hij of zij meemaakt. In alle behandelingen bij De Evenaar speelt veerkracht een belangrijke rol. We kijken hoe iemand zijn/haar veerkracht kan vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door actiever te worden, anders tegen de situatie aan te leren kijken of beter met verdriet en boosheid leren omgaan. Maar ook door meer te bewegen en te leren ontspannen. Ook besteden we aandacht aan het aspect zingeving.

Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van therapieën, bijvoorbeeld: cognitieve gedragstherapie, EMDR, farmacotherapie, gesprekstherapie, psycho-educatie, psychomotorische therapie, sociale vaardigheidstraining of systeemtherapie.

Wat levert het op?

We richten ons in het begin vooral op het verbeteren van het contact en het vertrouwen in de mensen uit de directe omgeving. Het einddoel is dat iemand minder klachten heeft, kan omgaan met zijn/haar gevoelens en de situatie.

Praktische zaken

Bij een behandeling op de polikliniek komt u één keer per week langs voor een gesprek met een therapeut. Bij de dagbehandeling neemt u één of twee keer in de week een hele dag deel aan het therapieprogramma.

Uitgevoerd door

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Noord-Nederland De Evenaar

De beschrijving van cultuursensitieve (trauma)behandeling geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen aan De Evenaar

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0593 – 53 58 42. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.