Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Symposium Verkeerd verbonden

De Forensische Psychiatrie van GGZ Drenthe organiseert opnieuw een tweedaags symposium:

Verkeerd verbonden: wat betekent dit in het werk met zedendelinquenten?

Verbindingen kunnen op meerdere niveaus verstoord, verbroken of geveinsd zijn. Hoe zijn patiënten die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen verbonden met zichzelf en met anderen? We staan hierbij stil in een verdiepende zoektocht naar de betekenis van verstoorde verbindingen op meerdere niveaus in de behandeling van deze patiënten.

Grensoverschrijdend gedrag
Patiënten die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen leggen de ander vanuit een positie van macht of overwicht iets op dat zowel onwenselijk als schadelijk is. De vraag die zich stelt is wat de betekenis is van het delictgedrag? Gaat het vooral om de seks of juist om het onvermogen tot verbinding? Of zijn diverse schadelijke verbindingen juist uitermate opwindend en bekrachtigend? 

Behandelklimaat zedendelinquenten
Hoe verbindt deze patiëntengroep zich met behandelaars? Zijn hierin patronen te ontdekken? We willen stilstaan bij interactiepatronen die zich op een afdeling voordoen en die veelal een herhaling zijn van oude patronen bij de primaire opvoeders. Hoe doorbreek je schijnaanpassing en misleiding en blijf je "forensisch scherp"? Hoe houd je een balans waarbij je niet alleen gevaren ziet? Praten we wel zo gemakkelijk over gezonde seks? Welk behandelklimaat faciliteert groei richting gezonde verbindingen?

Forensische psychiatrie verbinden
Wanneer en hoe betrek je ouders, siblings en het bredere netwerk? Welke verbindingen kunnen hersteld worden en welke beter niet? Hoe weeg je belangen van dader en slachtoffer? Welke factoren dragen bij aan een zo optimaal mogelijke verbinding als patiënten terugkeren naar de samenleving? Waar loopt het gemakkelijk stuk? Tegen welke vragen lopen wij aan bij patiënten uit andere culturen of met een religieuze achtergrond? Hebben wij daar als hulpverlener wel voldoende kennis van en verbinding mee? Hoe blijven tenslotte de professionals "gezond verbonden": met collega’s, ketenpartners en de nieuwe wetenschappelijke inzichten?

Sprekers symposium Verkeerd verbonden
We hebben nationale en internationale sprekers uitgenodigd die ieder vanuit hun eigen kennis en ervaring inhoud geven aan dit symposium en op bovenstaande vragen zullen ingaan, onder meer Jessica Yakeley, Madeleine van der Bruggen en Arthur Hegger.

Doelgroep symposium Verkeerd verbonden
Het symposium is bedoeld voor psychiaters, psychologen, systeemtherapeuten, pedagogen, psychotherapeuten, verpleegkundig specialisten, reclasseringswerkers, juristen, seksuologen, maatschappelijk werkers, sociotherapeuten en zij die in opleiding zijn voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals, al dan niet vanuit de forensische ggz, zijn ook van harte welkom.

Accreditatie symposium Verkeerd verbonden
Accreditatie NVvP: donderdag 5 oktober 6 punten, vrijdag 6 oktober 5 punten.

Accreditatie VSR: donderdag 5 oktober 6 punten, vrijdag 6 oktober 6 punten. 

Accreditatie NVRG: donderdag 5 oktober 5 punten, vrijdag 6 oktober 5 punten.

Accreditatie FGzPt: donderdag 5 oktober 4 punten, vrijdag 6 oktober 3 punten. 

Accreditatie wordt verder aangevraagd bij NIP. 

Programma symposium Verkeerd verbonden
Het programma is verdeeld over twee dagen en wordt zowel op locatie als online georganiseerd. We stellen het programma zo samen dat beide dagen afzonderlijk bijgewoond kunnen worden. Voor iedere afzonderlijke dag worden accreditatiepunten aangevraagd. U kunt tegen gereduceerd tarief een hotelovernachting boeken in het rustiek gelegen hotel De Zeegser Duinen (tevens de locatie van het symposium).

Kosten
Deelname bedraagt € 325,- voor één dag en € 595,- voor beide dagen (zowel voor deelname op locatie als online). Dit is inclusief koffie/thee, uitgebreide lunch en congresinformatie. Medewerkers van GGZ Drenthe en studenten betalen € 295,- voor één dag en € 535,- voor beide dagen.

Klik hier om je aan te melden voor het symposium.

Contact
Mail de symposiumcommissie of telefoon 06 - 27 74 20 08. 

Praktische informatie

  • Datum: 5 en 6 oktober 2023
  • Locatie Hotel De Zeegser Duinen te Zeegse (Drenthe)