Spring naar navigatie Spring naar inhoud
Download informatie over Samen denken, samen doen

Titel onderzoek

Samen denken, samen doen; integratie van ervaringsdeskundigheid, medische, psychiatrische en gedragskundige zorg voor onderbouwd en passend psychofarmaca gebruik bij mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.

Onderzoekers

Gerda de Kuijper, arts verstandelijk gehandicapten en senior onderzoeker GGZ Drenthe, Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (foto)

Caroline van de Geijn, promovendus GGZ Drenthe, Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Janneke den Besten-van Ravenswaaij, promovendus GGZ Drenthe, Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Over het onderzoek

Het onderzoek Samen denken, samen doen is gericht op mensen met een matige en (zeer) ernstige verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag die daarvoor medicatie (psychofarmaca) gebruiken. Dit gebruik is vaak langdurig en off-label, dat is buiten de geregistreerde indicatie. Vanwege bijwerkingen is het meestal beter om geen of in elk geval niet langdurig psychofarmaca voor te schrijven.

We onderzoeken of het medicatiegebruik geoptimaliseerd kan worden door een gezamenlijk zorgaanbod van ggz en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat gebeurt door zoveel mogelijk evidence based diagnostiek en (niet-medicamenteuze) behandelingen toe te passen. 

Onderdeel van het project is ook het ontwikkelen van een patiĆ«nt gebonden uitkomstmaat (PROM) door en voor patiĆ«nten en hun vertegenwoordigers.

Samenwerking

Universitair Medisch Centrum Groningen
Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Overige informatie