Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Open Huis voor ervaringsdeskundigen in de Forensisch Psychiatrische Kliniek

Ben jij ervaringsdeskundige of wil je leren je ervaringsdeskundigheid in te zetten om het herstel van patiënten in de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) te bevorderen? Kom dan langs tijdens het Open Huis voor ervaringsdeskundigen in de Forensische Psychiatrie!

Datum: Woensdag 19 juni
Tijd: 15.30 uur tot 17.00 uur
Locatie: Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK)

Tijdens het Open Huis krijg je de gelegenheid om de FPK van dichtbij te bekijken, kennis te maken met Theo, ervaringsdeskundige op de FPK en meer te weten te komen over de behandeling van patiënten met een tbs-maatregel. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit Open Huis.

Jouw bezoek aan de FPK

Mogen we jou verwelkomen in de FPK? Super leuk! Houd tijdens je bezoek wel rekening met onze huisregels, zoals je wellicht weet is de FPK een beveiligde kliniek en gelden er speciale huisregels. 

Onze huisregels
Bij binnenkomst wordt iedere bezoeker gecontroleerd. Nadat je je hebt gemeld bij de receptie loop je door een detectiepoort. Je tas zet je apart op een band. Deze wordt via een röntgenscanner bekeken. We kunnen je vragen of we in je tas mogen kijken voor nadere controle. Zelf word je gescand op metalen voorwerpen, zorg daarom dat je deze zo min mogelijk meeneemt (denk aan: sieraden, sleutels, mobiele telefoon en muntgeld).  Lees voor je bezoek deze flyer goed door. 

Aanmelden
Om deel te kunnen nemen aan het Open Huis is het van belang dat je je vooraf hebt aangemeld. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit Open Huis.

Routebeschrijving en parkeren
De FPK bevindt zich op het GGZ Drenthe terrein aan de Dennenweg 9 in Assen. Kom je met de auto? Klik dan hier voor een routebeschrijving. Je kunt bij de FPK kosteloos parkeren.

Kom je met het openbaar vervoer? De kliniek bevindt zich op ongeveer 30 minuten loopafstand van het NS-station in Assen. Vanaf het station rijden stadsbusjes (lijn 7) naar de kliniek. Er is ook een taxistandplaats en de mogelijkheid om een ov-fiets te huren.

Over de Forensische Psychiatrie

In de Forensische Psychiatrie worden patiënten behandeld die vanuit complexe psychiatrische problematiek grensoverschrijdend gedrag of delictgedrag vertonen. Alvast meer lezen over onze afdelingen? Klik dan op onderstaande afdelingen. Tijdens het Open Huis vertellen we je graag meer!

De Boeg en De Pont

De Boeg en de Pont zijn afdelingen voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar met verschillende psychiatrische problematiek. Bijvoorbeeld een verhoogd risico om psychotisch te worden, maar ook persoonlijkheidsproblematiek of verslavingsproblemen.

Soms is nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is of welke factoren hebben bijgedragen aan gepleegde delicten. Zowel op de Boeg als de Pont vindt forensische diagnostiek en delictpreventieve behandeling plaats. Ook hebben we aandacht voor bijkomende problemen zoals met huisvesting, werk of financiën. Samen gaan we aan de slag om problemen beter te begrijpen en te helpen hierover meer controle te krijgen.  Doel is in de toekomst sneller hulp te vragen zodat de kans op een terugval in delictgedrag kleiner is. 

De Baak

De Baak is een afdeling voor patiënten die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en vaak een justitiële titel hebben. Op De Baak werken patiënten samen met het behandelteam aan het voorkomen van dit gedrag in de toekomst. Doel is een betere controle over het gedrag te hebben en uitzicht op een leven met werk en normale maatschappelijke relaties.

Dit zorgprogramma is geïndiceerd als er sprake is van:

  • seksuele deviantie (seksuele interesse in kinderen, in  een niet-instemmende partner, sadisme, exhibitionisme enzovoort)
  • hyperseksualiteit

De Sluis

De Sluis is een afdeling voor patiënten die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en een justitiële titel hebben. Vaak is er sprake van een combinatie met andere problematiek, zoals een persoonlijkheidsstoornis of ontwikkelingsproblematiek.

Binnen afdeling De Sluis werken patiënten samen met hun behandelaars aan een andere toekomst. Een toekomst waarin zij begrijpen waardoor zij tot delicten zijn gekomen, controle over zichzelf en hun eigen leven krijgen, en waarin delictgedrag niet meer nodig is.

De Plecht

De Plecht is een afdeling voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar, die door een psychotische kwetsbaarheid hun gedrag onvoldoende onder controle hebben en delictgevaarlijk zijn. Er is veelal sprake van een combinatie met andere stoornissen, waaronder persoonlijkheids- stoornissen en verslaving. De relatie tussen de psychotische kwetsbaarheid en de gepleegde delicten en het toewerken naar een delictvrij bestaan staan centraal in de behandeling.

Forensisch High & Intensive Care (FHIC)

De Forensisch High & Intensive Care (FHIC) van GGZ Drenthe biedt kortdurende crisisinterventies en delict preventieve behandeling aan psychiatrische patiënten met dusdanig forensisch ontwrichtend gedrag dat ze tijdelijk niet in de eigen woon- of behandelplek kunnen verblijven. Om verdere terugval, ontwrichting van de (behandel)omgeving en delict recidive te voorkomen, wordt de zorg tijdelijk opgeschaald en wordt de patiënt opgenomen op de FHIC in Assen.

Planning Open Huis 2024

Liever een andere afdeling bezoeken? Bekijk dan onze planning of neem contact op met Ans Waarheid, consulent Werving en Selectie, via: 06 - 83 22 67 41. Je kunt Ans ook WhatsAppen of mailen.

Juni: Forensische Psychiatrie

De forensische psychiatrie is een bijzonder vak! Op het snijvlak van de psychiatrie en justitie behandelen we patiënten die vanuit complexe psychiatrische problematiek grensoverschrijdend gedrag of delictgedrag vertonen. Hier draait alles om vertrouwen en grenzen stellen. Niet kijken naar hoe de patiënt nu is, maar naar wat iemand weer kan worden. Ben jij zorgprofessional en denk jij de persoon te zijn met de juiste competenties? Bezoek dan het Open Huis van de Forensische Psychiatrie.

September: Ouderenpsychiatrie

GGZ Drenthe Ouderenpsychiatrie is er speciaal voor patiënten vanaf ongeveer 60 jaar met uiteenlopende psychiatrische klachten. Zoals depressie, geheugenproblemen, psychose of angst- en persoonlijkheidsproblemen, of een verslaving. Benieuwd hoe jij als zorgprofessional een bijdrage kunt leveren aan deze doelgroep? We maken graag kennis met je tijdens het Open Huis!

Oktober: Locatie Emmen

De regio Emmen is een gebied dat bekendstaat om de eigenheid van zijn inwoners. Om natuur, cultuur. Maar ook, een grote groep mensen die kampt met psychische en gezondheidsproblemen. Samen gaan we elke dag voor een betere mentale gezondheid in de regio Emmen. Samen met collega’s, ketenpartners en vooral: samen met patiënten. 

In Emmen werken we samen met patiënten aan herstel en kwaliteit van leven, waarbij we hun mentaliteit doorgronden en behandeling afstemmen op hun wensen en behoeften. 

Ben je benieuwd hoe wij werken in de regio Emmen? We ontmoeten je graag tijdens het Open Huis in oktober.

November: Acute Psychiatrie

De acute psychiatrie van GGZ Drenthe bestaat uit de spoedpoli, crisisdienst, Intensive Home Treatment (IHT), Medium Care en de High & Intensive Care. We behandelen patiënten ter voorkoming van een psychiatrische crisis, of wanneer patiënten al in een psychiatrische crisis verkeren. Ben jij zorgprofessional en wil je meer weten over hoe we hulp bieden aan mensen met acute psychische of psychiatrische crisis en nood? Kom dan in november langs tijdens het Open Huis.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het Open Huis contact op met Ans Waarheid, consulent Werving en Selectie, via: 06 - 83 22 67 41. Je kunt Ans ook WhatsAppen of mailen.