Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Families in the frontline

Top Referent Traumacentrum van GGZ Drenthe voert in samenwerking met Psychotraumacentrum Zuid- Nederland (onderdeel van Reinier van Arkel) en Stichting Centrum ’45 onderzoek uit naar de effectiviteit van Multi-familie therapie (MFT) bij veteranengezinnen.

Onderzoekers

Dr. E. Smit (GGZ Drenthe)
Drs. C. Prins (GGZ Drenthe)
Prof. Dr. I. Komproe ( Universiteit Utrecht en Psychotraumacentrum Zuid Nederland)
Dr. E. van Ee (Psychotraumacentrum Zuid Nederland)
Drs. P. Janssen (Psychotraumacentrum Zuid Nederland)
Dr. T. Mooren (Stichting Centrum ’45)

Over het onderzoek

De negatieve invloed van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en meer specifiek uitzendgerelateerde PTSS op gezinsfunctioneren is goed onderzocht. Uitzendgerelateerde PTSS van een ouder wordt onder andere geassocieerd met een grotere kans op gedragsproblemen, schoolproblemen en sociale beperking bij de kinderen. Wat verder naar voren komt is dat als veteranen terugkeren van een uitzending, de helft moeite heeft om zich aan het gezinsleven aan te passen en ook de helft van de partners ervaart moeilijkheden na de terugkeer van de veteraan. 

Multi-familie therapie (MFT) is een behandeling gericht op het gezinsfunctioneren. Deze behandeling is een groepsprogramma waaraan circa vijf gezinnen deelnemen, inclusief hun kinderen. De behandeling is gericht om gezinsproblematiek aan te pakken. De behandeling is er onder andere gericht om het inlevingsvermogen van gezinsleden (richting elkaar) te versterken. 

MFT wordt in alle traumacentra voor veteranen aangeboden maar de effectiviteit hiervan is tot op heden ook niet onderzocht. Er is al wel meer onderzoek gedaan naar MFT bij andere doelgroepen. Hieruit komt naar voeren dat MFT effectief is bij doelgroepen als gezinnen die te maken hebben met ernstige depressie, bipolaire stoornis, langdurig alcoholmisbruik, verwaarlozing en misbruik, eetstoornissen en borderline persoonlijkheidsstoornis.

In dit onderzoek wordt onderzocht wat het effect is van MFT op de veteraan, de partner, het kind maar ook het gezinsfunctioneren.

Samenwerkingspartners

Psychotraumacentrum Zuid Nederland
Stichting Centrum ’45

Publicaties

Van Ee, E. (2018). Multi-family therapy for veteran and refugee families: A Delphi study. BMC’s Millitary Medical Research, 5:25. doi.org/10.1186/s40779-018-0170-9

Van Ee, E., Murris, S., & Kool, D. (2018). We used to live on our own little islands: a qualitative evaluation of Multi-Family Therapy with veterans. Journal of Aggression, Maltreatment and Trauma, 27, 689-702. doi.org/10.1080/10926771.2018.1473904

Van Ee, E., Kranenburg, J., Murris, S. & Kool, D. (2017). Meer herstel voor veteraan én gezin. Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, 4, 80-85. doi.org/10.1007/s12508-017-0053-6