Let's talk about grief: Recognizing traumatic grief in clients suffering from common mental disorders
Dit is een studie naar de prevalentie van rouwstoornis bij patiënten die zijn verwezen voor angst-, trauma- of depressieve klachten.
Over het onderzoek
Dit onderzoek richt zich op het herkennen van een persisterende-rouwstoornis (PRS) bij patiënten die zijn verwezen naar de ggz vanwege angst-, trauma- en/of depressieve klachten. Omdat symptomen van deze common mental disorders soms lijken op PRS symptomen wordt deze rouwstoornis niet altijd gediagnosticeerd.
Deelnemers zijn geworven bij de Evenaar, Centrum voor Transculturele Psychiatrie in Beilen en bij de poliklinieken planbare zorg in Assen. Deelnemers met een migratieachtergrond zijn vergeleken met deelnemers zonder migratieachtergrond. Geïncludeerd zijn patiënten met klachten die passen bij common mental disorders en die langer dan 1 jaar geleden, maar nu hun vijfde levensjaar een dierbare hebben verloren. Bij deelnemers is de Traumatic Grief Inventory afgenomen evenals een Miniscan voor angst, trauma of depressie diagnose.
In de hele populatie bleek 34% boven de afkapwaarden te scoren. Bij patiënten met een migratieachtergrond was de prevalentie ruim twee tot drie keer zo hoog als bij patiënten zonder migratieachtergrond (respectievelijk 46% en 17%). Uit interviews met behandelaren kwam naar voren dat zij beperkt op de hoogte bleken te zijn van verschillen tussen PRS en common mental disorders. Pas gedurende de behandeling kwamen zij er soms achter dat er sprake was van PRS. Verdiepende interviews met patiënten brachten een spanningsveld tussen individuele en culturele omstandigheden van PRS aan het licht.
Onderzoekers
- Simon Groen, hoofdonderzoeker GGZ Drenthe
- Geert Smid, Arq Centrum '45
- Daniëlle Cath, GGZ Drenthe
- Rob van den Brink, Rob Giel Onderzoekscentrum