Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij GGZ Drenthe: een dynamische werkplek!
"Wat ik zo fijn vind aan werken bij GGZ Drenthe is de vrijheid om mijn eigen accenten te leggen in het werk."
Willeke, |
.Willeke werkt sinds 2018 met veel plezier bij de Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Adolescententeam van GGZ Drenthe. "Een dynamische werkplek waar inhoudelijke verdieping voorop staat en professionele autonomie maximaal benut wordt. Het resultaat is mooie en goed functionerende behandelteams", concludeert Willeke. Hoe Willeke als kinder- en jeugdpsychiater hieraan kan bijdragen? Je leest het in dit artikel!
Onze behandelvisie
Als kinder- en jeugdpsychiater richt Willeke zich op specialistische ggz problematiek bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 26 jaar. "We werken vanuit een infantteam, meerdere kinder- en jeugdpsychiatrische teams en een adolescententeam. Binnen deze teams richten we ons op neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, trauma-, gehechtheids- en persoonlijkheidsproblematiek en internaliserende stoornissen. Met name wanneer die problematiek gerelateerd is aan intergenerationele en systeemproblematiek", legt Willeke uit. Volgens Willeke ligt hun kracht hierin aandacht te hebben voor alle gezinsleden, en indien nodig, om alle gezinsleden hulp te kunnen bieden. "Dit doen we door een behandelcontext vorm te geven die goed aansluit en waarbij sprake is van goede samenhang tussen de diverse behandelonderdelen. Daarnaast blijven we inhoudelijk gericht op de acute psychiatrische zorg, spoedzorg, en vroege detectie van ernstige psychiatrische aandoeningen. Denk hierbij aan schizofrenie en bipolaire stoornissen die zich voornamelijk in de late adolescentie manifesteren en waar de specialistische ggz tijdens de gehele levensloop van de patiƫnt van belang zal zijn."
Maximaal systeemgericht
Willeke en haar collega's werken 'maximaal systeemgericht'. "Dat betekent dat we breed, vanuit een systeemvisie, kijken naar de klachten binnen de context waarin het kind zich bevindt. Op die manier willen we de vraag achter de vraag verhelderen en beter begrijpen wat de betekenis is van de hulpvraag in die specifieke context." In de intakefase wordt daarom een systemische casus conceptualisatie opgesteld. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar aanleg- en kindfactoren zoals erfelijke aanleg en kwetsbaarheid voor ontwikkelingsproblemen, psychopathologie en temperament, maar ook naar relationele factoren zoals de ouder-kindrelatie, gehechtheidsontwikkeling en gezinscohesie. "We proberen een compleet beeld te krijgen, met aandacht voor alle omgevingen waarin het kind zich beweegt, zoals thuis en op school. We onderzoeken daarom nu ook de mogelijkheden voor een netwerkintake, een grote wens van ons als team."
In dit systeemgerichte werk is ook ruimte voor maatwerk en creativiteit. "Als kinder- en jeugdpsychiater probeer ik in een relatief kort tijdsbestek de betekenis van de hulpvraag binnen de context helder te krijgen en op basis daarvan een behandelvoorstel te doen. Bij het opstellen van dat behandelvoorstel hanteer ik de geldende standaarden, maar we denken ook graag 'out of the box' waar nodig", vertelt Willeke. Dit voorstel wordt altijd in overleg met het multidisciplinaire team opgesteld, waarbij ieder zijn expertise inbrengt. "We behandelen zo lang als nodig, maar ook zo kort als mogelijk. Ook maken we samen afspraken over hoe het verder gaat nadat het dossier bij ons wordt afgesloten, zodat het gezin weet wat ze kunnen verwachten."
Maximaal gebruik makend van de kinder- en jeugdpsychiater
Als kinder- en jeugdpsychiater vertegenwoordigt Willeke de medische discipline binnen de Kinder- en Jeugdpsychiatrie van GGZ Drenthe. Dit doet ze samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en een verpleegkundig specialist. "Dit vraagt ons continu te reflecteren op de rol van de kinder- en jeugdpsychiater en andere medische disciplines bij diagnostiek, crisissituaties en behandelingen en tijdens multidisciplinaire overleggen", legt Willeke uit. Ook speelt zij een cruciale rol in het opleiden en begeleiden van AIOS, artsen en verpleegkundig specialisten in opleiding. "We verzorgen klinische lessen en invulling van onderwijsmiddagen voor AIOS, en werken ook samen met huisartsen voor aanvullende scholing."
Ook is Willeke betrokken bij de ontwikkeling van de medisch inhoudelijke kant van het vak, bijvoorbeeld bij het opzetten van periodieke medische controles (MOPHAR) voor deze leeftijdsgroep. "Er is veel ruimte om onze medische expertise verder vorm te geven", zegt Willeke. "Door mee te denken in deskundigheidsbevordering op de afdeling of door mee te doen in de geneesmiddelen- en/of diagnostiekcommissie." Daarnaast zijn er volop mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking en kennisuitwisseling vanuit de Vereniging Medische Staf van GGZ Drenthe. "Ook hebben we een vakgroep kinder- en jeugdpsychiaters, onder het motto 'klein maar fijn'", lacht Willeke. "En is er de mogelijkheid om in de vakgroep van andere psychiaters binnen GGZ Drenthe breder mee te denken."
Maximaal gebruik makend van mogelijkheden
Willeke vertelt dat binnen de Kinder- en Jeugdpsychiatrie er volop ruimte is om je werk vorm te geven op een manier die past bij jouw persoonlijke stijl en professionele inzichten. "Wat ik zo fijn vind aan werken bij GGZ Drenthe is de vrijheid om mijn eigen accenten te leggen in het werk. Je kunt je expertise hier echt benutten en verder ontwikkelen. Deze flexibiliteit biedt ook de kans om eigen interesses verder te ontplooien binnen de afdeling. of je nu al geschoold bent in een specifieke behandelinterventie of juist interesse hebt om nieuwe methoden te leren, zoals ABFT, MBT of schematherapie, hier wordt dat erkend en gestimuleerd."
Tenslotte benadrukt Willeke de veelzijdigheid van haar rol als kinder- en jeugdpsychiater. "Naast mijn werk als kinder- en jeugdpsychiater kan ik me hier ook verdiepen in wetenschappelijk onderzoek of zelfs managementtaken oppakken, als ik dat wil", zegt Willeke. "Het maakt het werk afwisselend en houdt me scherp." Zo bouwen Willeke en haar collega's samen verder aan hoogwaardige psychiatrische zorg voor kinderen, jongeren en hun gezinnen in Drenthe. "We werken echt aan iets wat ertoe doet en blijven onszelf ontwikkelen", sluit Willeke af.