Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ik weet heel goed wat het is om in zo'n setting als patiënt te moeten bivakkeren

""Ervaringsdeskundigheid wordt hier heel serieus genomen. Ik ben volwaardig lid van het team.""

Theo Driessen, |

Theo Driessen is sinds anderhalf jaar ervaringsdeskundige bij de FPK in Assen. Hij heeft de opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn gedaan. In het verleden heeft hij gekampt met een angststoornis. Dat was soms zo heftig dat hij niet meer kon functioneren. Op een gegeven moment wilde hij iets anders doen in het leven. "Ik wilde mijn bundel aan ervaringen inzetten voor andere patiënten met een psychische kwetsbaarheid", vertelt Theo. "Toen zag ik dat er een opleiding specifiek was voor ervaringsdeskundigheid. Dat was precies waar ik naar op zoek was."

In gesprek met de patiënt
Theo heeft veel behandelaren gezien, veel medepatiënten ontmoet en zelf in de klinische setting gezeten. Binnen de Forensische Psychiatrische Kliniek spreekt hij met patiënten. Theo heeft zelf geen forensische achtergrond. "Dat kan ik niet met ze delen, maar wel de ervaring van het opgenomen zijn in een klinische setting", zegt hij. "Ik herkende het meteen toen ik bij de FPK binnenkwam. Een tv met een bankstel. Een tafel met stoelen waar je zit te eten. Een lange gang met kamers en een hok waar de behandelaren zitten. Ik weet heel goed wat het is om in zo'n setting als patiënt te moeten bivakkeren."

Theo vond het onprettig in zijn behandeling als hij het gevoel had gekleineerd te worden of vanuit ongelijkwaardigheid behandeld te worden. Dat hij niet serieus genomen werd. "Daar probeer ik het dan met de patiënt ook over te hebben", legt Theo uit. "Hoe voel je je in de groep? Voel je je veilig? Waar loop je tegen aan? Hoe voel je je in de behandeling? Heb je daar een gevoel van gelijkwaardigheid in? De patiënt vertelt me dan wat hij of zij prettig en minder prettig vindt in de behandeling. Daar probeer ik wat mee te doen."

Perspectief vanuit de patiënt
Als ervaringsdeskundige is Theo onderdeel van het multidisciplinair team en is hij ook aanwezig bij het overleg dat zij hebben. Dit overleg is met psychiaters, psychologen, systeemtherapeuten en iedereen die betrokken is bij de patiënt. In dat overleg probeert hij het verhaal van de patiënt in te brengen. Hij vertelt bijvoorbeeld wanneer er onvrede is over bejegening of als de patiënt niet precies begrijpt wat de bedoeling is of het gevoel heeft niet gehoord of gezien te worden. "Ik doe dus vanuit het perspectief van de patiënt inbreng in het overleg", geeft Theo aan. "Het mooie is dat er echt naar geluisterd wordt. Behandelaren en sociotherapeuten luisteren hiernaar en kijken dan bijvoorbeeld hoe ze hun manier kunnen aanpassen. Maar ook andersom hoor", voegt Theo toe. "Als de patiënt juist wel het gevoel heeft gelijkwaardig te worden behandeld, dan geef ik dat ook aan. Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van mijn werk."

Ervaringsdeskundige als volwaardige functie
Theo voelt zich erg welkom binnen GGZ Drenthe. "Ervaringsdeskundigheid wordt hier heel serieus genomen. Daarnaast voel ik me volwaardig lid van het team. De combinatie van mijn inbreng, vanuit de patiënt, samen met de inbreng van de andere teamleden maakt dat het een succes wordt." Theo heeft in het begin wel tijd nodig gehad om zijn positie te verwerven in het team. Ondanks dat er voor hem al een ervaringsdeskundige was, doet iedereen het weer op zijn eigen manier. "Het is niet dat ik een vertegenwoordiger ben van de patiënt", legt Theo uit. "Men denkt dat wel vaak bij een ervaringsdeskundige. Dat heb ik voorzichtig duidelijk moeten maken. Ik ben lid van het behandelteam waar ik het perspectief, het verhaal vanuit de patiënt duidelijk probeer te maken."