Soms zit het hem in de kleine dingen die het verschil maken, zoals het vinden van werk of het opbouwen van een beetje vertrouwen.
"De Klateringerweg is echt een hele bijzondere werkplek"
Tessa, |
De locatie Klateringerweg van Duurzaam Verblijf is al tien jaar de professionele thuishaven van Tessa, agogisch regiehulpverlener. Tessa begon als flexmedewerker bij Duurzaam Verblijf en besloot na drieënhalf jaar aan te sluiten bij het vaste team, waar ze nu dus al ruim zesenhalf jaar werkt.
Behoorlijke mix
Bij Duurzaam Verblijf worden mensen uit Amsterdam, Rotterdam en Groningen opgenomen die te kampen hebben met een complexe psychiatrische problematiek. “De meeste mensen die bij ons zijn opgenomen komen van de straat, hebben veel meegemaakt en hebben vaak een driedubbele diagnose van psychiatrische problemen, verslavingsproblematiek en een licht verstandelijke beperking. Dat is een behoorlijke mix, en dat mag er allemaal zijn,” steekt Tessa van wal. “We proberen op een herstelgerichte manier aan te sluiten bij de patiënt om te kijken wat we kunnen bieden en wat we nog kunnen behalen.”
De patiënten die opgenomen worden aan de Klateringerweg hebben allemaal een zorgmachtiging. “Dit brengt natuurlijk de nodige weerstand met zich mee, maar tijdens de behandeling leggen we sterk de nadruk op het opbouwen van vertrouwen en in verbinding raken met de patiënt. Zo proberen we hier in te zetten op een mooi leven voor de patiënt.” Het behalen van kleine veranderingen in het gedrag van patiënten ziet Tessa als een succesmoment in haar werk. “Onlangs moest ik een patiënt slecht nieuws brengen. Ik dacht dat dit heel moeilijk voor haar zou zijn en weerstand zou opleveren. Verrassend genoeg bleef ze rustig, kalm en voelde ze zich gesteund door de mensen om haar heen. Die kleine gedragsveranderingen, die anders zijn dan je van tevoren had verwacht, maken mij heel erg blij.”
Tessa probeert in haar functie als agogisch regiehulpverlener zo veel mogelijk aan te sluiten bij de patiënt. “In het begin is er natuurlijk altijd even een moment dat je elkaar moet leren kennen. Van daaruit ga ik op zoek naar aanknopingspunten. Bij deze patiënten is vaak al veel geprobeerd en ze zijn sterk afhankelijk van ons. Ze zijn opgenomen met een zorgmachtiging en ver van huis. Ik vind het daarom belangrijk dat patiënten nog een klein beetje kwaliteit kunnen terugvinden, vooral omdat zij al een zwaar leven achter de rug hebben. Mijn drijfveer ligt in het helpen van anderen, dat is waar ik voldoening uithaal. Soms zit het hem in de kleine dingen die hierin het verschil maken, zoals het vinden van werk of het opbouwen van een beetje vertrouwen.”
Unieke omgeving
Tessa legt uit dat de patiënten die bij Duurzaam Verblijf opgenomen worden niet meer in hun eigen omgeving kunnen verblijven. “Vaak zijn er problemen zoals maatschappelijke teloorgang, overmatig drugsgebruik, gebrek aan zelfzorg en vermijding van zorg. Wanneer de situatie onhoudbaar wordt of de behandeling in die regio onvoldoende werkt, worden patiënten bij Duurzaam Verblijf geplaatst”, legt Tessa uit. “Dit biedt een kans op een omgeving waar rust en ruimte is en die beter aansluit bij de behoeften van de patiënten en waar ze de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben.”
Het terrein van de Klateringerweg biedt een unieke omgeving voor patiënten. “Het is een heel groot terrein waarbij de patiënten beschikken over hun eigen huisjes met keukenblok, douche en toilet. Eigenlijk is het heel erg vergelijkbaar met ambulant werken, alleen verblijven de patiënten hier op locatie. Hier kunnen de patiënten zo zelfstandig mogelijk leven, maar wel op zo’n manier dat het bij hen past en werkt,” vertelt Tessa.
“De Klateringerweg is echt een hele bijzondere werkplek, waar anders vind je een werkplek waar je lekker buiten kunt lopen in de frisse lucht en in een mooie omgeving?” lacht Tessa. “En daarbij komt dat we werken met een hele bijzondere doelgroep. Het zijn mensen met vreselijk veel humor en een intrigerende, rijke geschiedenis. Hier zit echt een hele leuke uitdaging in.”
Patiënt als uitgangspunt
Volgens Tessa zit de kracht van de Klateringeweg daarnaast in het multidisciplinaire werken. “Op dit moment hebben we zes teams aan de Klateringerweg. Ik maak onderdeel uit van team zes. Het team bestaat uit zo’n 14 collega’s en we behandelen een patiëntengroep van ongeveer 13 patiënten, als ik me niet vergis. We hebben op dit moment een hele leuke patiëntengroep. De dynamiek die in deze groep heerst is echt heel bijzonder."
"We zien regelmatig nieuwe patiënten binnenkomen, waardoor de groepsdynamiek continu in beweging is. De komst van nieuwe patiënten voegt altijd weer iets nieuws toe aan de groep. Het is dan telkens weer een uitdaging om hier een mooie balans in te vinden. We hebben gezamenlijke koffiemomenten waarin we elkaar beter leren kennen. Dit maakt het werken op deze groep voor mij echt heel leuk en boeiend.”
“Hoewel we per team best zelfstandig zijn, behouden we altijd onze multidisciplinaire aanpak hier aan de Klateringerweg,” gaat Tessa verder. “En daarin schuilt onze kracht. Het is soms wel even zoeken naar de juiste balans in de samenwerking, maar we zoeken elkaar echt op. Ik ben écht een voorstander van multidisciplinair werken, omdat het voor mij heel logisch is. We streven allemaal een gemeenschappelijk doel na, met de patiënt als uitgangspunt,” sluit Tessa af.